Pericolul rusesc. Orban critică neimplicarea lui Iohannis: "Să îşi dea două palme să se trezească!"

Ludovic Orban si Klaus Iohannis - presidency.ro
Ludovic Orban si Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Fostul premier Ludovic Orban, lider al partidului Forţa Dreptei, a criticat în termeni duri lipsa de implicare a preşedintelui Klaus Iohannis în domeniul politicii externe pe speţa tensiunilor de la graniţa Ucrainei cu Rusia, tensiuni ce par să escaladeze în ultimele zile.

Concret, Orban îi sugerează şefului statului, Klaus Iohannis, “să îşi dea două palme să se trezească din adormire” şi să se implice în discuţiile “care vizează interesele României”. Ludovic Orban îi aminteşte liderului de la Palatul Cotroceni că “Rusia a fost, este şi va fi o permanentă ameninţare la adresa României”, o realitate pe care ar trebui să o “conştientizeze toţi decidenţii publici şi toţi românii”.

“Rusia a fost, este şi va fi o permanentă ameninţare la adresa României. Acest lucru trebuie să îl conştientizeze toţi decidenţii publici şi toţi românii. Decizia noastră de a deveni parte din UE şi NATO a fost salutară. Altfel, nu am fi avut nicio şansă să rezistăm presiunii permanente exercitate de ruşi pentru extinderea influenţei în estul Europei. Şi am simţit pe pielea noastră de-a lungul istoriei ce înseamnă să fim în sfera de influenţă rusească.

Rusia nu poate fi oprită decât prin menţinerea şi consolidarea unităţii, coeziunii şi determinării statelor democratice care sunt membre în NATO şi în UE. Orice fisură, orice indecizie, orice agendă statală individuală poate crea breşe care să permită câştiguri pentru Rusia şi drame pentu populaţii întregi”, a scris Ludovic Orban, pe pagina sa de Facebook.

Fostul preşedinte al PNL a subliniat cu această ocazie că “tăcerea şi inacţiunea lui Iohannis de o lună de zile nu pot fi acceptate” în contextul în care acţiunea autorităţilor române trebuie să fie “foarte clară şi fermă, alături de aliaţii noştri”.

“Rusia intervine în sprijinul regimurilor autocrate din Belarus şi Kazahstan. Rusia pune presiune permanentă pe Georgia. Rusia ameninţă un stat suveran ca Ucraina fără niciun fel de motiv legitim. Rusia solicită cu un tupeu de neacceptat revenirea la situaţia din 1997. Rusia îşi permite să ceară imperativ să se substituie deciziei unor state suverane, care ar putea decide să devină membre NATO. Rusia finanţează mişcări şi partide antieuropene pentru şubrezirea unităţii europene. Toate aceste acţiuni, în contradicţie flagrantă cu dreptul internaţional, arată clar pericolul potenţial reprezentat de Rusia faţă de orice stat aflat în aria sa de influenţă.

Acţiunea autorităţilor din România trebuie să fie foarte clară şi fermă, alături de aliaţii noştri. Tăcerea şi inacţiunea lui Iohannis de o lună de zile nu pot fi acceptate. Măcar în domeniul politicii externe şi în domeniul apărării, domenii aflate în competenţa directă a instituţiei prezidenţiale, preşedintele trebuie să îşi dea două palme să se trezească din adormire, să comunice cu cetăţenii şi să fie parte la toate formatele de discuţii care vizează interesele României. Să ia decizii, să aibă iniţiative şi să ia poziţii publice clare”, a conchis Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne