Pentagonul efectuează "ajustări contabile" de 35 trilioane USD

Moneda americana.
Moneda americana. (BAY ISMOYO / AFP / Getty Images)

Pentagonul a făcut ajustări contabile în volum de 35 trilioane USD doar anul trecut - un total mai mare decât PIB-ul SUA. Criza subliniază dificultatea continuă a Departamentului Apărării de a-şi echilibra conturile, arată Bloomberg.

Cifra depăşeşte cele 738 de miliarde USD - reprezentând ultimul buget al Apărării, care include cele mai scumpe sisteme de arme din lume, inclusiv avioanele F-35, portavioane noi, distrugătoare şi submarine.

„În cadrul celor 30 de trilioane de dolari SUA se numără o contabilizare dublă, triplă şi cvadruplă - aceiaşi bani fiind număraţi de mai multe ori la trecerea în diverse conturi”, a afirmat Todd Harrison, expert în bugetul Pentagonului la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Departamentul Apărării a recunoscut că a eşuat primul său audit în 2018 şi cel de anul trecut, când a analizat activele de 2,7 trilioane USD şi pasivele de 2,6 trilioane USD. Pe când anchetatorii nu au găsit dovezi de fraudă în timpul auditului financiar cerut de Congres, au fost semnalate o serie de probleme, inclusiv "ajustări contabile".

Deşi captează o atenţie publică redusă în comparaţie cu atacurile aeriene, desfăşurarea trupelor, statisticile privind atacurile sexuale sau programele majore de arme, fiabilitatea declaraţiei financiare a Pentagonului este un indiciu al modului în care armata îşi gestionează resursele, având în vedere că primeşte peste jumătate din cheltuielile interne discreţionare.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Christopher Sherwood, citat de Bloomberg, a declarat că „anual, DoD are o activitate financiară ce rulează sute de miliarde de dolari, iar ajustările contabile sunt uneori folosite pentru a înregistra activitatea în sistemele de raportare financiară din cauza lipsei capacităţilor sistemului sau a interferenţelor”. Multe dintre aceste sisteme mai vechi „au fost concepute fără a lua în considerare standardele actuale de contabilitate financiară”, a declarat Sherwood.

Agenţia de monitorizare guvernamentală Government Accountability Office, GAO, a estimat, pe baza unui eşantion, că cel puţin 96% dintre cele 181.947 de ajustări automate efectuate în trimestrul patru al anului fiscal 2018 „nu aveau documente justificative adecvate”.

„În termeni obişnuiţi, acest lucru înseamnă că DoD a făcut ajustări la evidenţa contabilă fără a avea documente care să susţină necesitatea sau suma ajustării”, a susţinut Dwrena Allen, purtător de cuvânt al inspectorului general al Pentagonului. „Dimensiunea şi sfera ajustărilor neacceptate este profund îngrijorătoare, deoarece ne spune o poveste despre controale interne superficiale şi lipsa integrităţii datelor financiare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe