PDL critică Guvernul Ponta pentru retragerea banilor acordaţi primăriilor de Cabinetul Ungureanu

(photos.com)
Epoch Times România
09.05.2012

Preşedintele PDL, Emil Boc, a acuzat, miercuri, Guvernul Ponta că încalcă drepturile administraţiilor locale de a-şi gestiona resursele financiare prin adoptarea OUG prin care se cere returnarea sumelor acordate anterior de Cabinetul Ungureanu pentru plata unor arierate şi cofinanţări la proiectele europene.

"Au criticat cu atâta asprime guvernele noastre când orice măsură putea să aibă o conotaţie de afectare a intereselor colectivităţilor locale, de afectare a intereselor primăriilor. Acum, printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG 15/2012 -n.r.), au intervenit cu bocancii în finanţele primăriilor şi ale consiliilor judeţene, luând resurse publice care erau date pentru achitarea datoriilor la spitale, şcoli şi grădiniţe, pentru cofinanţarea proiectelor europene sau pentru alte cheltuieli care reprezentau datorii ale unităţilor administrativ-teritoriale. Acum nu putem vorbi despre o încălcare a ceea ce înseamnă drepturile primăriilor de a-şi administra resursele financiare după ce acestea au făcut rectificări de buget, au făcut modificările în interiorul obiectivelor pe care le aprobaseră în consiliul local ?", a spus Emil Boc, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că partidul nu va permite acest abuz şi va acţiona ca atare.

"Unităţile administrativ-teritoriale care au fost vizate de HG dată de Guvernul Ungureanu, dar care nu au utilizat încă sumele, sunt puse în acest moment într-o situaţie financiară foarte delicată. Comunităţile locale au reacţionat pozitiv emiţând hotărâri de Consiliu Local, care au reajustat bugetele locale pentru a putea primi aceşti bani şi pentru a putea face plăţile care trebuiau făcute conform HG. Pentru că acum aceşti bani au fost opriţi, autorităţile locale sunt obligate practic de Guvern să-şi revadă în sens negativ bugetul. Nu cred că există formulă mai grosolană de încălcare a autonomiei locale decât intervenţia directă a Guvernului prin presiune financiară asupra bugetelor administrativ-teritoriale", a declarat Sever Voinescu.

El l-a acuzat pe Victor Ponta că face "un spectacol electoral grotesc vorbind despre banii care pleacă la primării PDL".

"Ei bine, banii nu pleacă numai către primării PDL. În acea HG o mare parte a primăriilor sunt primării PSD, PNL şi UNPR. (...) Aceşti bani mergeau, conform legii, pentru acoperirea unor arierate, a unor datorii ale acestor comunităţi locale, datorii revenite din gestionarea şcolilor, spitalelor şi aşa mai departe. (...) Important este ca primarii să ştie că PDL nu va permite aşa ceva. Vom merge pe căile de control judiciar şi constituţional în ceea ce priveşte această Ordonanţă de Urgenţă pe care o considerăm abuzivă", a afirmat Voinescu.

Întrebat în ce vor consta căile de control judiciar respective, Voinescu a explicat că ordonanţele de urgenţă au o procedură de control judiciar puţin diferită faţă de legi şi că PDL va folosi "mijloacele juridice care stau la dispoziţie conform legii, conform Constituţiei pentru a opri acest abuz".

"PDL va folosi aceste mijloace. (...) Dar vreau să reţineţi că este o minciună ce afirmă domnul Ponta când a spus că aceşti bani au mers doar către primari PDL. (...) Există mai multe formule de atac şi le vom detalia în zilele următoare. (...) Dacă această ordonanţă trece foarte rapid în Parlament prin forţa majorităţii, dacă ei o au ca prioritate, putem ataca pe calea firească, acea constituţională, legea de aplicare a acestei ordonanţe, dacă nu, sunt alte formule la care putem apela", a precizat Sever Voinescu.

Guvernul a adoptat marţi o Ordonanţă de Urgenţă care prevede oprirea din conturile administraţiei locale a sumelor alocate de fostul Cabinet Ungureanu din Fondul de rezervă.

Ordonanţa de Urgenţă face referire la o decizie a Guvernului Ungureanu din 3 aprilie prin care se alocau 648,233 de milioane de lei administraţiei locale, pentru plata unor datorii şi a unor lucrări la proiecte aflate în derulare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor