Patru persoane arestate după ce au pătruns în complexul ambasadei iraniene din Londra

Ambasada Iranului din Londra, Marea Britanie.
Ambasada Iranului din Londra, Marea Britanie. (Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2018

Poliţia britanică a arestat patru persoane care s-au căţărat pe un balcon al ambasadei Iranului din Londra, fluturând steaguri într-un aparent protest împotriva guvernului din Teheran.

Poliţiştii din Londra au declarat vineri că cei patru bărbaţi, care au rămas în custodie, au fost arestaţi pentru comportament ilegal într-o instituţie diplomatică.

Bărbaţii, care nu au reuşit să pătrundă în interiorul clădirii ambasadei, au coborât în mod voluntar din balcon după aproximativ 3 ore.

Imaginile postate pe reţelele sociale îi arată pe cei patru îmbrăcaţi în haine de culoare neagră, fluturând un steag albastru şi un steag alb de pe balconul ambasadei.

Bahram Ghasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a afirmat că Teheranul a adresat un protestat guvernului britanic în legătură cu incidentului, a precizat agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA.

IRNA a adăugat că cei patru bărbaţi sunt susţinători ai unui “cult extrem” ce locuiesc în Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a afirmat într-o declaraţie: “Siguranţa şi securitatea diplomaţilor şi a misiunilor diplomatice din Marea Britanie este de o importanţă extremă pentru noi”.

În 1980, şase bărbaţi înarmaţi care susţineau un grup de dizidenţi iranieni au preluat controlul asupra ambasadei iraniene din Londra, luând peste 24 de ostatici.

După un asediu de şase zile, forţele speciale britanice au năvălit în clădire, ucigând 5 dintre bărbaţii înarmaţi şi arestându-l pe cel de-al şaselea. De asemenea, au murit şi doi ostatici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor