Partidul Comunist Chinez obţine pe furiş controlul asupra organizaţiilor globale, înfiinţând secţii de poliţie în străinătate [Jurnalist de investigaţie]

(Getty Images)

Partidul Comunist Chinez (PCC) lucrează de zeci de ani pentru a se infiltra şi a domina organizaţiile globale prin mijloace clandestine, dar numai recent a devenit suficient de îndrăzneţ pentru a-şi instituţionaliza operaţiunile şi a deschide o serie de secţii de poliţie în străinătate, afirmă un jurnalist de investigaţie.

"Nimic din toate acestea nu s-ar putea întâmpla fără colaborarea guvernelor occidentale implicate", a declarat autorul şi jurnalistul internaţional premiat Alex Newman într-un interviu recent pentru programul "Crossroads" de la EpochTV.

Newman a menţionat că a aflat de la oficiali ai administraţiei Trump că "cei rămaşi din administraţia Obama au fost, în multe cazuri, majorete pentru China comunistă, majorete pentru rolul tot mai mare al Partidul Comunist Chinez în afacerile internaţionale".

Aceştia au insistat să permită Partidului Comunist Chinez să pătrundă în instituţii internaţionale precum Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Interpol şi aşa mai departe, a afirmat jurnalistul.

Avanposturi ale poliţiei chineze în străinătate

Regimul chinez a deschis cel puţin 54 de posturi de poliţie în străinătate pe cinci continente, în oraşe precum Toronto, New York şi Dublin, potrivit unui raport al grupului pentru drepturile omului Safeguard Defenders.

Un avanpost din New York a fost deschis în februarie şi a făcut parte din "primul lot" de 30 de posturi de poliţie din 21 de ţări înfiinţate de Biroul de Securitate Publică din Fuzhou, provincia Fujian.

Numărul total al acestor unităţi nu este clar, a declarat Safeguard Defenders în raportul său recent.

În aparenţă, posturile de poliţie chinezeşti de peste mări oferă unele servicii "de natură consulară", se arată în raport, dar scopul lor este, de asemenea, de a convinge imigranţii chinezi care sunt consideraţi a fi implicaţi în fraude, în special fraude online, să se întoarcă în China, unde ar putea fi urmăriţi penal.

O metodă cheie folosită de regimul chinez pentru a convinge suspecţii să se întoarcă în China este vizarea membrilor de familie din China prin mijloace de intimidare, hărţuire sau detenţie pentru a-i convinge pe membrii de familie din străinătate să se întoarcă "de bună voie", se arată în raport.

Majoritatea persoanelor vizate de poliţia chineză sunt dizidenţi sau persoane care au fugit de persecuţii religioase sau etnice, a precizat Safeguard Defenders în raport.

Cum a influenţat Partidul Comunist Chinez Interpolul

Interpol este "un fel de mecanism de compensare" prin care un guvern poate cere altor membri să reţină şi să repatrieze fugari care ar fi comis infracţiuni grave şi au fugit din ţară, a explicat Newman. Nu este o agenţie internaţională de combatere a criminalităţii care poate lua iniţiativa de a investiga şi urmări terorişti globali, aşa cum este descrisă în filmele de la Hollywood, explică Newman.

În propriile sale cuvinte, Interpol este o organizaţie interguvernamentală formată din 195 de ţări membre, care ajută poliţia să colaboreze prin schimbul de date privind infracţiunile şi infractorii şi accesul la aceştia.

"Problema este că acesta a fost întotdeauna un mecanism pregătit pentru abuzuri din partea criminalilor în masă, a totalitarilor. Şi am văzut acest lucru foarte clar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A căzut literalmente în mâinile naziştilor, iar naziştii îl foloseau practic ca pe o extensie a regimului nazist", a spus Newman.

Partidul Comunist Chinez a preluat Interpolul, iar regimul a oficializat acest lucru în 2016, când Meng Hongwei - membru al Partidul Comunist Chinez şi ministru adjunct al securităţii publice al regimului - a fost ales preşedinte al Interpol de către adunarea generală a organizaţiei, a declarat Newman.

"Chinezii comunişti foloseau atunci Interpolul ca mecanism de urmărire şi hărţuire a disidenţilor", a spus el.

În timpul celui de-al doilea an al mandatului său, Meng a fost arestat de Partidul Comunist Chinez în timpul unei călătorii în China, a spus Newman.

Ulterior, organul anticorupţie al Partidul Comunist Chinez l-a acuzat pe Meng de corupţie şi a declarat că acesta a "refuzat, de asemenea, să execute deciziile venite de la centrul partidului".

A fost deja dezvăluit faptul că Partidul Comunist Chinez se aşteaptă ca membrii săi care servesc în cadrul ONU şi al instituţiilor internaţionale "să se supună, în primul rând, conducerii partidului de la Beijing. Dar a fost incredibil ca ei să aresteze un 'funcţionar public' internaţional şi să spună public că, citez, 'motivul pentru care fac acest lucru este că nu se supune în mod corespunzător ordinelor partidului'", a declarat Newman.

În noiembrie 2021, Partidul Comunist Chinez l-a propus cu succes pe Hu Binchen pentru a fi ales în puternicul Comitet Executiv al Interpol, format din 13 membri, a scris Peter Dahlin, fondatorul Safeguard Defenders, pentru The Epoch Times.

Deşi Hu nu a fost la fel de vizibil ca Meng, el "reprezintă "încercările continue ale Beijingului de a-şi construi influenţa din interiorul organizaţiei", se arată într-un raport al Safeguard Defenders.

"Faptul că Hu lucrează în cadrul Departamentului de Cooperare Internaţională, care este responsabil de extinderea activităţii de poliţie a RPC în străinătate pentru a întoarce 'fugarii' în China, atât prin mijloace legale, cât şi ilegale, este un motiv semnificativ de îngrijorare", se arată în raport.

Newman a declarat că aceste acţiuni spun multe despre modul în care membrii Partidului Comunist Chinez operează în instituţiile internaţionale.

"Şi totuşi, ei conduc în continuare o mulţime de organizaţii internaţionale", a subliniat Newman.

Vânătoarea disidenţilor chinezi din străinătate

Monitorizarea şi perturbarea disidenţilor din străinătate este una dintre priorităţile principale ale eforturilor de spionaj ale Chinei, a scris Newman în 2011 pentru The Diplomat.

"Peste hotare, se află în vizor activiştii chinezi pentru democraţie, tibetanii, comunitatea uigură exilată, practicanţii Falun Gong, susţinătorii independenţei Taiwanului şi nenumăraţi alţii - practic, oricine nu este de acord cu regimul sau îi prezintă o imagine negativă în străinătate", a menţionat Newman.

La acea vreme, Newman l-a intervievat pe procurorul-şef pentru securitate naţională din Suedia, Tomas Lindstram, care a judecat un spion comunist chinez pentru spionaj ilegal agravat împotriva disidenţilor chinezi din Suedia.

"Aceştia erau cetăţeni chinezi care fugiseră de regimul opresiv, care se refugiaseră în Suedia, iar spionii chinezi îi hărţuiau, adunând informaţii despre ei. Acelaşi lucru se întâmpla şi în Canada. Acelaşi lucru s-a întâmplat în toată lumea", a declarat Newman, pentru The Epoch Times.

Urmărirea şi hărţuirea disidenţilor chinezi are loc şi pe teritoriul american, a subliniat Newman, adăugând că guvernul american este conştient de acest lucru.

În martie, Departamentul de Justiţie (DOJ) a acuzat cinci persoane de hărţuire şi spionaj asupra rezidenţilor americani în numele poliţiei secrete chineze, potrivit unui comunicat.

Unul dintre bărbaţii puşi sub acuzare este un cetăţean american, cu reşedinţa în New York, care a contribuit la înfiinţarea unei organizaţii pro-democraţie ce se opune actualului regim comunist din China şi care şi-ar fi folosit poziţia pentru a spiona activişti proeminenţi şi lideri ai drepturilor omului timp de peste un deceniu, se arată în comunicatul DOJ.

O altă persoană inculpată, un cetăţean chinez, ar fi angajat un detectiv particular pentru a perturba campania unui candidat la Congresul din New York care era veteran militar şi un lider al protestelor din Piaţa Tiananmen din Beijing din 1989, se arată în comunicat.

Congresul ştia de foarte mult timp despre activitatea secretă a Partidul Comunist Chinez, a declarat Newman, citând o rezoluţie adoptată de Congres în 2004, care explica modul în care diplomaţii chinezi hărţuiau şi persecutau în mod activ disidenţii chinezi din Statele Unite.

"Guvernul chinez a încercat, de asemenea, să reducă la tăcere mişcarea Falun Gong şi grupurile chineze pro-democraţie din interiorul Statelor Unite", se arată în rezoluţia Congresului.

Diplomaţii chinezi pătrundeau în casele activiştilor, exercitau presiuni asupra oficialilor americani prin ameninţări şi răspândeau minciuni, a declarat Newman.

"Acesta este comportamentul unei operaţiuni criminale. Acest lucru nu se putea întâmpla fără aprobarea tacită a guvernului american", a adăugat Newman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe