Parlamentul Ucrainei susţine proiectul de lege privind limba, în ciuda protestelor

Mii de demonstranţi s-au adunat în capitala Ucrainei marţi, când parlamentul a sprijinit un proiect de lege controversat, care ar face din limba rusă a doua oficială din ţară, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
07.06.2012

Mii de demonstranţi s-au adunat în capitala Ucrainei marţi, când parlamentul a sprijinit un proiect de lege controversat, care ar face din limba rusă a doua oficială din ţară, potrivit unui raport VOA.

Aproximativ 6.000 de oameni s-au adunat în faţa clădirii parlamentului din Kiev. Mulţimea era împărţită în jumătate, între cei care sprijină şi cei care se opun proiectului de lege.

Potrivit raportului, poliţia a sprijinit manifestanţii care erau pentru limba rusă ca a doua limbă, dar nu a permis celor care se opuneau proiectului de lege să se apropie de clădirea parlamentului. Acesta susţine că poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor de opoziţie, menţionând că mai multe persoane au fost bătute şi rănite.

În parlament, 234 de parlamentari din camera de 450 de locuri au votat marţi pentru proiectul de lege. Deynychenko raportează că măsura este de aşteptat să devină lege după ce parlamentul va vota a doua oară.

Proiectul de lege prevede ca limba rusă să devină limba oficială a regiunii de est, predominant vorbitoare de limbă rusă, din Ucraina.

Preşedintele Viktor Ianukovici sprijină legea, dar deputaţii pro-occidentali din opoziţie susţin că ameninţă independenţa Ucrainei faţă de Rusia.

Ucraina este separată în regiunile vorbitoare de limbă rusă - în est şi sud - şi regiunea vorbitoare de limba ucraineană – în vest.

Luna trecută, o dezbatere a parlamentului privind limba rusă ca a doua limbă oficială a stârnit haosul, când parlamentarii loiali preşedintelui Ianukovici s-au încăierat cu deputaţii din opoziţie. Un deputat a fost trimis la spital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor