Parlamentari americani şi europeni adoptă o declaraţie împotriva proiectului Nord Stream 2

Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream
Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream (SEAN GALLUP/GETTY IMAGES)

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul american a adoptat, luni, o declaraţie comună, împreună cu parlamentari din mai multe ţări europene, prin care se opun recentului acord dintre Washington şi Berlin de a permite finalizarea gazoductului Nord Stream 2, relatează Reuters.

''Considerăm că Nord Stream 2 este un proiect geopolitic care urmăreşte extinderea influenţei Rusiei asupra Europei prin dominarea pieţei energetice'', a afirmat senatorul democrat Bob Menendez. Scrisoarea este semnată şi de parlamentari din ţările baltice, Cehia, Irlanda, Polonia, Ucraina, şi Marea Britanie.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Poziţia administraţiei Biden faţă de proiectul Nord Stream 2 este extrem de controversată atât printre congresmenii americani din ambele partide, cât şi printre aliaţii SUA din Europa de Est.

După ce administraţia Trump a impus mai multe runde de sancţiuni companiilor care construiau infrastructura, cât şi asupra firmei care conduce operaţiunile – administraţia Biden a ridicat unele sancţiuni, menţinându-le pe altele, şi, în final, a semnalat că va permite finalizarea infrastructurii.

Joe Biden, împreună cu Angela Merkel, au emis recent o declaraţie comună, prin care susţineau că nu vor permite ca Rusia să folosească livrările de gaz în scopul obţineri de avantaje geopolitice, dar comunicatul nu specifică nici cum vor evalua intenţiile Rusiei şi nici mijloacele punitive prin care vor limita eventuala interferenţă a Kremlinului.

Polonia, şi mai ales Ucraina, s-au opus vehement proiectului de gazoduct, care este aproape finalizat. Kievul consideră că noua conductă va oferi Moscovei opţiunea de a opri transportul gazului prin Ucraina, ceea ce ar priva Kievul de miliarde de dolari obţinuţi din taxe de tranzit şi ar pune în pericol securitatea regională.

Citiți și Merkel la Washington: Joe Biden scapă hăţurile în privinţa proiectului Nord Stream 2

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe