Pakistanul testează o nouă rachetă „smart”. Se amplifică tensiunile cu India

(Getty Images)

Pakistanul a testat o nouă rachetă sol-aer „smart”, precizând că aceasta are o rază de acţiune „extinsă” şi avertizând că va răspunde la agresiuni cu „forţă totală”, în condiţiile în care tensiunile cu India continuă să se amplifice.

Niciun fel de detalii privind noua rachetă nu au fost făcute publice în afara statutului său de „armă smart” cu rezultate demonstrabile explozive. Un clip video cu testul a fost publicat pe Internet. În clip apare un avion de vânătoare JF-17 Thunder, al forţei aeriene pakistaneze, care lansează racheta în deşert, potrivit Express.co.uk.

Dezvoltarea şi testarea reuşită a noii arme a fost apreciată de şeful forţelor aeriene, Mujahid Anwar Khan, care i-a lăudat pe inginerii şi oamenii de ştiinţă ai ţării pentru această realizare.

Khan a avertizat: „Pakistanul este o naţiune care iubeşte pacea dar, dacă suntem supuşi agresiunii de către un adversar, vom răspunde cu o forţă totală”.

Testul rachetei a fost efectuat pe fondul unor relaţii foarte deteriorate între India şi Pakistan, după ce, luna trecută, cele două puteri nucleare vecine aproape că au pornit un conflict în toată regula.

Noile tensiuni au fost declanşate de un atac sinucigaş cu bombă în partea indiană a regiunii Caşmir care a provocat moartea a aproximativ 40 de membri ai poliţiei paramilitare.

Atacul a fost revendicat de un grup militant din Pakistan, forţând India să efectueze raiduri aeriene transfrontaliere asupra taberelor militanţilor. După acel atac, armata pakistaneză a doborât două avioane de luptă indiene. Câteva zile mai târziu, Pakistanul a returnat un pilot indian doborât, într-un gest care a părut să detensioneze oarecum criza.

John Bolton, consilier al Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat luni că ministrul pakistanez de Externe l-a asigurat că Islamabadul este dedicat calmării tensiunilor cu India şi a combaterii teroriştilor.

Bolton a precizat într-un mesaj pe Twitter: „Am discutat cu ministrul pakistanez de Externe (Shah Mehmood) Qureshi pentru a încuraja luarea unor măsuri semnificative împotriva JeM (Jaish-e-Mohammed) şi a altor grupuri teroriste care îşi lansează operaţiunile din Pakistan. Ministrul m-a asigurat că Pakistanul va combate cu fermitate toţi teroriştii şi va continua să ia măsuri pentru a calma tensiunile cu India”.

Pakistanul, care neagă acuzaţiile Indiei că ar ajuta grupurile militante, a anunţat săptămâna trecută o campanie de suprimare a tuturor grupurilor interzise.

Ministerul de Externe al Pakistanului a precizat luni seara că Qureshi l-a informat pe Bolton în legătură cu măsurile de detensionare a situaţiei ce au fost luate în urma raidurilor aeriene desfăşurate de ambele ţări la sfârşitul lunii februarie.

De asemenea, la începutul acestei luni, cel puţin şase civili şi doi soldaţi au fost ucişi şi alte cel puţin 11 persoane au fost rănite în timpul unui schimb de focuri care a avut loc între soldaţii indieni şi pakistanezi în Caşmir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe