Pacient elveţian moare la scurt timp după ce se vaccinează cu vaccinul Pfizer/BioNTech

(THIERRY ZOCCOLAN / AFP / Getty Images)

După ce un bărbat israelian a murit, săptămâna aceasta, la doar 2 ore după ce a primit prima doză de vaccin COVID-19, autorităţile din cantonul elveţian Lucerna au declarat miercuri că una dintre primele persoane din ţară care a primit vaccinul a murit - deşi nu este deocamdată clar dacă moartea sa ar fi avut legătură cu vaccinarea.

Autorităţile cantonului nu au transmis încă detalii suplimentare despre durata de timp care a trecut între inoculare şi deces.

Lucerna este un punct focal al campaniei de vaccinare din Elveţia - care a început săptămâna trecută, folosind produsul companiei Pfizer şi al partenerului său german BioNTech - iar primii cărora li se oferă sunt vârstnicii.

Elveţia a primit până acum 107 mii de doze de vaccin şi se aşteaptă să primească 250 de mii pe lună începând de anul viitor.

"Suntem conştienţi de caz", a declarat sec un purtător de cuvânt, înainte de a adăuga că decesul a fost raportat autorităţii elveţiene de reglementare a medicamentelor - Swissmedic.

Swissmedic nu a comentat cazul deocamdată.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este singurul vaccin aprobat, până în prezent, în Elveţia. UE a aprobat vaccinurile împotriva virusului Wuhan în regim de urgenţă, primele înoculări fiind făcute la începutul acestei săptămâni.

Cazul din Lucerna nu este singular, existând câteva persoane care au decedat după vacinare - inclusiv un preot din zona Philadelphia, care se oferise voluntar pentru vaccinare.

Citiţi şi Medicul şef al OMS aruncă bomba: "Nu există dovezi că vaccinul COVID previne transmiterea"

Potrivit informaţiilor din presa israeliană, un bărbat de 75 de ani din Beit Shean a murit luni dimineaţă în urma unui atac de cord, la aproximativ 2 ore după ce a primit vaccinul.

Pacientul a fost vaccinat la ora 8:30 dimineaţa, apoi a fost reţinut încă o oră la clinică, pentru monitorizare. Deoarece totul părea că merge bine, nu a mai fost reţinut. La scurt timp după aceea, bărbatul şi-a pierdut cunoştinţa, fiind declarat mort în scurt timp.

Citiţi şi Australia renunţă la un vaccin anti-COVID după ce testarea dă rezultate fals pozitive pentru virusul de HIV

Ministerul israelian al Sănătăţii a publicat o declaraţie cu privire la deces: „Un bărbat de 75 de ani din nordul ţării care suferea de boli cardiace active şi boli cronice, a suferit o serie de atacuri de cord, fiind vaccinat în această dimineaţă împotriva coronavirusului. A murit acasă la scurt timp după procedură".

O anchetă cu privire la moartea bărbatului a fost declanşată, sub conducerea directorului general al Ministerului Sănătăţii, Prof. Hezi Levy, care a numit un comitet de investigare a cazurilor de acest gen.

Ştirile despre moartea bărbatului urmează rapoartelor conform cărora 5 mii de persoane din primele 215 mii de persoane vaccinate în SUA au raportat cel puţin un „eveniment cu impact asupra sănătăţii”. Sintagma, deşi este vagă, poate include orice sindrom care limitează serios capacitatea unei persoane de a funcţiona şi / sau de a îndeplini sarcinile zilnice. "Incidentele" ar trebui să fie suficient de severe pentru a necesita asistenţă medicală, în ciuda faptului că detaliile privind cazurile sunt neclare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură