Organizaţia de presă Project Veritas percheziţionată de FBI în căutarea unui jurnal pierdut aparţinând fiicei lui Joe Biden

Democraţiile mor în întuneric: Departamentul de Justiţie al SUA trimite agenţi FBI peste o organizaţie de presă, pentru a găsi jurnalul pierdut al unei fete de preşedinte
James O’Keefe, fondatorul publicaţiei Project Veritas, în Washington DC, 12 octombrie 2019
James O’Keefe, fondatorul publicaţiei Project Veritas, în Washington DC, 12 octombrie 2019 (Samira Bouaou/The Epoch Times)

În acest weekend, FBI a percheziţionat personalul redacţiei şi asociaţii publicaţiei Project Veritas, organizaţie conservatoare de jurnalism de investigaţie criticată deseori de administraţia Biden.

Deşi Proiectul Veritas a fost descris uneori drept jurnalism la firul ierbii sau jurnalism de tip „guerillă”, existând oameni care insistă că este mai mult o organizaţie politică decât o organizaţie de presă, totuşi aceasta a fost, în ultimii ani, în atenţia avertizorilor din diverse sectoare, iar acest lucru face raidurile şi mai tulburătoare.

Mai îngrijorătoare este cauza percheziţiilor: agenţii FBI căutau jurnalul dispărut al fiicei lui Joe Biden, Ashley.

New York Times a raportat că personalul FBI a percheziţionat două locaţii din New York în căutarea jurnalului „furat”, care a dispărut cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Fondatorul proiectului, James O’Keefe, se întreabă cum de a primit publicaţia NY Times ştirea la numai o oră de la primul raid.

O’Keefe spune că organizaţia sa a primit de fapt un pont că jurnalul a fost abandonat într-o cameră, amănunt care este similar cu povestea laptopului abandonat al lui Hunter Biden, care a generat consternare în timpul campaniei prezidenţiale, mai ales pentru muşamalizarea sa de către presa mainstream.

Cu toate acestea, Ashley a insistat că jurnalul ei a fost furat.

Folosirea agenţilor FBI pentru a găsi un obiect personal al familiei lui Biden aminteşte de utilizarea încă neexplicată a Biroului, în timpul mandatului de vicepreşedinte al lui Biden, pentru căutarea unei arme aruncate de Hunter Biden în spatele unui restaurant.

Project Veritas a decis să nu publice ştiri despre jurnal, pentru că nu a putut verifica dacă îi aparţinea lui Ashely Biden. (Acum, FBI-ul a oferit acea confirmare). În schimb, a alertat poliţia, potrivit lui O’Keefe:

„Proiectul Veritas a transmis jurnalul forţelor de ordine pentru a se asigura că poate fi returnat proprietarului său de drept. Nu l-am publicat niciodată.”

Aşa că întrebarea devine: de ce raidurile? De când face FBI-ul percheziţii în căutarea jurnalelor dispărute?

FBI poate cita elementele interstatale ale presupusului furt ca fiind o crimă federală. Totuşi, care este crima? Nu este clar dacă agenţii sugerează că părţile responsabile au căutat să vândă jurnalul, sau că a existat un element de securitate naţională (ceea ce ar fi bizar, deoarece fiica lui Biden a scris în jurnal înainte ca tatăl ei să ajungă la Casa Albă).

Organizaţiilor de presă li se oferă în mod obişnuit materiale scurse din diverse companii, agenţii sau de la proprietari privaţi fără permisiunea proprietarilor documentelor. Dacă aceasta este o crimă federală supusă percheziţiilor agenţilor FBI, ce se va întâmpla cu libertatea presei?

Există o mulţime de întrebări fără răspuns. Iată cinci dintre ele:

Care a fost contextul pierderii jurnalului? (a fost lăsat într-o cameră sau a fost furat?)

Care este presupusa crimă federală (şi care este precedentul unei investigaţii federale majore asupra unui astfel de presupus furt)?

Ce măsuri de precauţie a luat Administraţia Biden având în vedere statutul de presă pretins de persoanele vizate (personalul organizaţiei Project Veritas)?

De ce această percheziţie s-a desfăşurarea mai târziu, dacă presupusul furt a avut loc în urmă cu un an?

A fost această chestiune investigată de un an şi Casa Albă a cerut intervenţia FBI?