Orban: Vor să prăduiască banii românilor de pensii! Sunt disperaţi după cei aproape 9 miliarde de euro

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE încearcă să naţionalizeze Pilonul II de pensii private, a avertizat liderul PNL, Ludovic Orban, care a anunţat că partidul său va declanşa o campanie naţională de informare şi conştientizare a cetăţenilor pe această temă.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times)

PNL va declanşa o campanie naţională de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la toate aspectele care sunt legate de Pilonul II de pensii şi mai ales la riscurile la care sunt supuşi dacă acesta va fi dinamitat de PSD-ALDE, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele liberalilor Ludovic Orban.

"La ora actuală există peste 4.100.000 de români care au contribuit la Pilonul II de pensii, ai căror bani depuşi în conturi individuale, bani care reprezintă proprietatea fiecărui contribuabil sunt puşi în pericol de Guvernul actual şi de coaliţia PSD-ALDE. Intenţia clară a Guvernului este de a pune mâna pe aceşti bani în trei paşi. Primul pas a fost făcut deja. Reducerea procentului de contribuţie de la 5,1 % la 3,75 %, deşi în conformitate cu legea adoptată privitoare la Pilonul II de pensii, procentul de contribuţii ar fi trebuit să crească la 6%. Al doilea pas care va fi făcut din informaţiile pe care le avem cât de curând, va fi modificarea legii astfel încât să îi determine pe cât mai mulţi dintre angajaţii care contribuie la Pilonul II de pensii, să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii. Deja s-a demarat o campanie mincinoasă, o campanie de dezinformare din partea unor oficiali guvernamentali în care vorbesc despre randamentul Pilonului I de pensii minţind oamenii că există un randament al Pilonului I de pensii şi că acest randament este mai mare decât randamentul Pilonului II de pensii", a declarat Orban.

Potrivit şefului PNL, a doua temă de campanie este aceea că banii cu care contribuie angajaţii la Pilonul II de pensii nu sunt siguri, sunt nişte bani asupra cărora nu există nicio formă de garantare privitoare la respectarea obligaţiei administratorilor fondurilor de pensii de a plăti pensiile private la care au dreptul pensionarii.

"O mulţime de alte mizerii au apărut despre aşa-zisa dublare a comisioanelor care sunt luate de administratorii fondurilor de pensii, toate sunt minciuni. Doar Pilonul II de pensii are randament şi Pilonul III, care este unul facultativ. De ce? Pentru că în Pilonul I de pensii, contribuţiile plătite de angajaţi se duc direct în pensiile celor care se află la pensie şi nu stau niciun moment în niciun cont, nu sunt investiţi, nu sunt plasaţi în titluri de stat deci, ca atare nu generează niciun venit suplimentar. Banii depuşi în Pilonul II de pensii care este construit ca un fond de investiţii, de acumulare, sunt investiţi şi generează venituri anuale numite randamente. La ora actuală administratorii Pilonului II de pensii înregistrează un randament de peste 5% anual, fapt ce clasează România pe locul doi în ceea ce priveşte randamentele ţărilor europene în privinţa fondurilor de pensii private. Deci sunt randamente sigure", a precizat Orban.

Liderul PNL a explicat că aceşti bani sunt siguri, sunt garantaţi şi, în conformitate cu legea, nu pot fi investiţi în aventuri care să ducă la pierderea lor şi sunt bani care sunt investiţi în lucruri care pot să producă venituri certe şi aceste lucruri sunt binecunoscute, sunt titluri de stat, obligaţiuni, obligaţiuni municipale, acţiuni la societăţile care sunt cotate la bursă. De asemenea, pot fi plasaţi banii în depozite bancare la termen care să genereze venituri peste rata inflaţiei.

"Practic toţi banii care sunt proprietatea contribuabililor sunt investiţi, produc câştiguri iar la momentul la care persoana care contribuie se pensionează va avea mult mai mulţi bani în cont pentru a i se plăti pensia suplimentară. În ceea ce priveşte comisioanele de administrare, comisioanele de administrare sunt comisioane legale care sunt conforme cu practicile la nivel european şi care nu generează o reducere a câştigurilor pe care le pot obţine contribuabilii la Pilonul II de pensii", a afirmat Orban.

Astfel, preşedintele PNL a anunţat că partidul pe care îl reprezintă a luat decizia să declanşeze o campanie naţională de informare şi conştientizare a cetăţenilor români, în special a celor care contribuie la Pilonul II de pensii, dar nu numai, ci şi a altor categorii de cetăţeni, părinţii care au tineri ce urmează să se angajeze şi care vor participa în acelaşi sistem de contributivitate, adică pe lângă Pilonul I care este sistemul public, să existe şi Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III, care este opţional ca o formă de a câştiga pensie suplimentară, ca fond de acumulare.

"Vom încerca să îi informăm corect pe români cu privire la toate aspectele care sunt legate de Pilonul II de pensii şi mai ales la riscurile la care sunt supuşi dacă Pilonul II va scădea pentru că e al treilea pas pe care îl gândesc cei de la putere, care sunt disperaţi după cei aproape 9 miliarde de euro ai celor 4.100.000 de contribuabili. Vor ca prin reducerea numărului de contribuabili administratorii privaţi să îşi piardă interesul şi vor ca toţi aceşti bani să intre în administrarea Guvernului astfel încât să prăduiască aceşti 9 miliarde de euro în toate cheltuielile deşănţate, în toată risipa banului public în care este angajat Guvernul actual şi PSD–ALDE" a conchis Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne