Orban: PNL a primit social-democraţi pentru a opri PSD-ul. Nu e corect să îi numim traseişti

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)

Premierul Ludovic Orban a declarat, într-un interviu acordat Ziare.com, că PNL a fost nevoit să primească în sânul său social-democraţi pentru a putea opri PSD-ul, cu toate că, anterior, în declaraţiile publice, a exclus categoric acest scenariu.

În plus, premierul este de părere că nu este corect ca foştii pesedişti să fie numiţi traseişti, din moment ce aceştia au avut un rol important în efortul anti-PSD demarat de PNL.

În ceea ce îl priveşte pe fostul pesedist Mihai Chirica, primarul Iaşului, care a câştigat un nou mandat pe listele PNL, premierul i-a luat apărarea, afirmând că, deşi are dosar la DNA, acesta nu poate fi considerat vinovat înainte de finalizarea anchetei.

Redăm mai jos dialogul dintre Orban şi jurnaliştii de la Ziare.com pe această temă:

Aţi ajuns la guvernare cu mesaje puternice anti-PSD. Cu toate astea, aţi primit în rândul liberalilor membri PSD, acest lucru fiind în contradicţie chiar cu mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care vorbeşte constant despre pesedişti şi despre vina pe care o au pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în ţară. Cum încercaţi să lămuriţi electoratul care se întreabă ce caută pesedişti pe listele PNL?

De exemplu, Mihai Chirica (primarul Iaşului, fost membru şi lider PSD, care a trecut la PNL - n.r.) este considerat pesedist, în condiţiile în care el a fost dat afară de la PSD pentru că a protestat împotriva OUG 13 şi a fost împotriva lui Dragnea cu toată forţa. Mihai Chirica a fost candidatul nostru şi a câştigat, deşi s-a încercat să i se pună ştampila de PSD-ist.

Mulţi au venit alături de noi în cel mai greu moment. Nu puteam să oprim PSD-ul, dacă unii parlamentari nu ar fi venit alături de noi. Au venit pentru că nu au mai suportat politica ticăloasă a PSD-ului. În momentul în care am discutat cu ei, s-a pus şi problema unei noi candidaturi, iar eu, dacă mi-am dat cuvântul, mă ţin de cuvânt.

Evident, vorbim de persoane care nu au nicio problemă de moralitate, de opţiunile şi exercitarea votului din momentul în care au ajuns la PNL. Efortul de a opri PSD a fost demarat de PNL. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul celor care au susţinut guvernul. Să vii acum şi să-i prezinţi ca traseişti pe nişte oameni care şi-au riscat cariera politică şi au venit alături de noi, care au contribuit decisiv în a pune punct guvernării PSD, nu mi se pare corect. Chiar nu îmi pare rău că i-am pus pe listă.

La nivel local, lucrurile sunt şi mai diferite. Există cazuri de oameni veniţi de la PSD care au primit funcţii din partea PNL. Mihai Chirica a fost în PSD ani de zile şi a susţinut politicile partidului, până să intre în conflict cu Liviu Dragnea.

Cu certitudine, Mihai Chirica a fost ales primar din partea PNL, cu un scor confortabil, pe de o parte datorită PNL-ului şi, pe de altă parte, pentru încrederea pe care a dobândit-o în mandatul anterior de primar.

Vorbim despre un personaj vizat de o anchetă a DNA.

Mulţi oameni au dosare la DNA. Faptul că se face o anchetă nu înseamnă că cineva este şi vinovat. Până la momentul unei decizii definitive, nu poate să zică nimeni că este vinovat.

Domnul Chirica nu-şi poate justifica din salariul său o parte din averea pe care o are.

Aici există o instituţie a statului, Agenţia Naţională de Integritate, care trebuie să îşi facă treaba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne