Orban: Nu cred că Lasconi are şanse să intre în turul 2 fără sprijinul unei alianţe / USR a dat cu piciorul la 700-800.000 de voturi

Ludovic Orban (Facebook/ludovicorban.ro)
Loredana Diacu
09.09.2024

USR a dat cu piciorul la 700 - 800.000 de voturi când a decis să meargă singur în alegeri, a declarat Ludovic Orban într-un interviu acordat Epoch Times. Liderul partidului Forţa Dreptei a explicat că formaţiunea sa a venit cu o propunere care ar fi fost avantajoasă şi pentru Lasconi, şi pentru USR şi că a fost foarte surprins când a aflat din presă că USR a decis să-i dea cu piciorul.

În ceea ce-i priveşte pe cei de la PNL care şi ei susţineau, prin vocea lui Ciucă, că sunt interesaţi "de punerea laolaltă a forţelor politice de dreapta", Orban a declarat că PNL face un joc păgubos care, finalmente, ajută PSD-ul şi pe Ciolacu. Prin faptul că au rămas la guvernare în loc să retragă sprijinul PSD-ului, liberalii îl ajută pe Ciolacu, care are şanse mai mari dacă intră în cursa pentru Cotroceni din poziţia de premier, a punctat Ludovic Orban.

"Toţi sunt la fel!", a afirmat Orban care, reamintim, a acuzat astăzi, într-o postare pe Facebook, că nu a avut cu cine să facă o coaliţie de centru-dreapta care să lupte cu PSD-ul căci "leadership-ul slab, sectarismul partinic, orgoliile nejustificate, lipsa de viziune şi foamea de funcţii" nu au permis acest lucru.

Întrebat la cine s-a referit exact în postarea sa, Orban a evitat un răspuns direct, însă a intrat în culisele negocierilor (sau lipsei lor) cu PNL-ul şi USR-ul.

Despre PNL:

Ludovic Orban a remarcat că există o neconcordanţă majoră între declaraţiile lui Ciucă, care vorbea despre coagularea forţelor de dreapta, şi faptele acestuia. Liderul formaţiunii Forţa Dreptei a ţinut să reamintească faptul că Ciucă nu a avut nicio întâlnire cu el şi a opinat că Iohannis a fost cel care s-a pus contra. Cât despre faptul că Iohannis are încă putere asupra PNL-ului deşi e pe fine de mandat, Orban şi-a explicat acest lucru prin faptul că liberalii s-au obişnuit să fie umili şi să ceară lumină verde de la Cotroceni pentru orice.

"Să rămână la guvernare în loc să iniţieze, practic, războiul pentru demiterea guvernului Ciolacu... păi, ei fac un avantaj imens când îl lasă pe Ciolacu să fie candidat la prezidenţiale din poziţia de prim-ministru. Să nu înţeleagă acest adevăr elementar că trebuie să se rupă de PSD şi să încerce să fie parte dintr-o construcţie care să dea o perspectivă de guvernare liberală... Toţi sunt la fel", a declarat Orban.

Întrebat despre faptul că Ciucă a declarat la începutul lunii august că a deschis dialogul cu forţele politice de dreapta cu privire la campania electorală, Orban a răspuns:

"Am avut doar conversaţii telefonice şi, din cauza lui, nu ne-am întâlnit niciodată faţă în faţă ca să putem să discutăm despre această gândire pe care o aveam de coagulare a formaţiunilor de dreapta. Părerea mea este că nu i-a dat voie Iohannis să facă acest proiect de coagulare a forţelor PNL. E pur şi simplu un reflex al celor din conducerea PNL să fie umili, să nu facă nimic dacă nu cer voie de la Iohannis. Un reflex format în 10 ani", a declarat Ludovic Orban.

Negocierile cu USR

Ludovic Orban a susţinut că a făcut concesii majore în discuţiile cu USR-ul şi a fost surprins când a aflat din presă că propunerile formaţiunii sale au fost respinse.

"Eu am prezentat în Forţa Dreptei statutar şi am validat în Consiliul Naţional, practic, rezultatul înţelegerii pe care l-am avut cu USR-ul. Dacă vă aduceţi aminte când am avut noi Consiliul Naţional şi am validat, Elena Lasconi făcea declaraţii că le-am oferit jumătate din ce au cerut.

Aşa este, dar noi am validat acest rezultat al înţelegerii în Consiliul Naţional. Şi urma ca USR-ul să valideze şi el rezultatele acestei înţelegeri. Eu am acceptat să am o reprezentare parlamentară, e adevărat, la nivelul actual, doar dacă Lasconi intră în turul 2. Deci am acceptat un rezultat al negocierii care era în mod evident în dezavantajul nostru.

Nici nu am mai iniţiat ideea să facem un sondaj să vedem care candidat la prezidenţiale este mai avantajos şi, practic, am renunţat la ideea de candidat la prezidenţiale, practic am renunţat la toate punctele de vedere numai ca să facem această alianţă. Toate cercetările sociologice şi serioase arată limpede că Elena Lasconi are o şansă să intre în turul 2 dacă este sprijinită de o alianţă.

Nu dai cu piciorul la între 600 şi 800 de mii de voturi pe care poate ţi le-ar aduce cele trei formaţii politice cu care tu te-ai angajat în negocieri şi pe care, practic, i-ai lăsat cu ochii în soare fără să le spui nimic, fără să le dai niciun fel de explicaţii. Atât în cazul nostru şi ştiu că şi în cazul PMP-ului s-a ajuns la înţelegerea care a fost validată şi în organismul nostru statutar, şi în organismul statutar al PMP-ului şi, după care, ceea ce ne-am înţeles n-a mai fost valabil. Şi am aflat de unde, din presă?", a declarat Orban.

"Nu pot să înţeleg! Sincer, să ai şansa să intri în turul 2 şi să îi dai cu piciorul? Păi, dacă Lasconi intră în turul 2 cu sprijinul alianţei, şi scorul la parlamentare ar fi fost mai bun!", a adăugat fostul lider al PNL, întrebat cum îşi explică refuzul USR-ului.

În condiţiile în care unul dintre colegii săi, deputatul Alexandru Kocsis, a susţinut recent, într-o postare pe Facebook, că la negocierile pentru alegerile locale şi europarlamentare, cei de la USR au refuzat să facă sondaje pentru a alege candidaţii cu cele mai mari şanse să câştige şi că şi-au impus practic punctele de vedre, Orban a intrat şi în culisele alegerilor precedente.

"Deci, eu sunt un om cu experienţă politică care a participat la negocieri şi la formări de alianţe cu mai mulţi parteneri.
Am fost parte din negocierile din cazul Convenţiei Democratice. Am fost parte din negocierile dintre PNL şi PD când s-a format Alianţa Dreptate şi Adevăr.

Noi am propus o formulă foarte clară: Să facem alianţă politică pentru toate rândurile de alegeri, să creăm mecanisme decizionale printr-un protocol al alianţei şi să stabilim ponderile formaţiunilor politice pe baza unui sondaj de opinie care să fie făcut de o casă de sondare agreată de cele trei partide astfel încât să existe un criteriu obiectiv de evaluare a contribuţiei fiecăreia dintre formaţiunile politice.

În loc de asta, am fost puşi în faţa unei situaţii în care să acceptăm în primă fază o alianţă la europarlamentare în care, ca să vă daţi seama, noi am avut locul şase - cel mai bine plasat loc pe listă a fost locul şase. Cu toate astea am acceptat pentru că, din punctul meu de vedere, am considerat necesară această coagulare a forţelor politice democratice de centru-dreapta, mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, pentru a putea lucra cu succes împotriva partidului-stat, PSD.

A trebuit să accept foarte multe lucruri cu care nu am fost de acord. Totul a fost o improvizaţie şi - de la siglă până la a mă trezi cu outdoor (panouri) cu faţa preşedintelui USR - tu, când promovezi o alianţă, tu promovezi faţa preşedintelui uneia dintre formaţiunile politice care nici nu a avut candidat la nicio funcţie. În loc să facem promovarea brand-ului alianţei, a unirii formaţiunilor politice de centru-dreapta, toţi cetăţenii au văzut faţa lui Drulă şi nu înţelegeau de ce vedeau figura lui Drulă.

Nu vreau să intru în alte detalii, dar am avut foarte multe propuneri pentru că, în momentul în care coaliţia a comasat europarlamentare cu locale într-un mod profund neconstituţional şi nedemocratic, era clar că rezultatul la europarlamentare depinde de performanţa candidaţilor la primărie şi era imperios necesar ca noi să selectăm candidaţii la primărie care au cel mai mare potenţial de vot, la fel şi în selectarea candidaţilor la preşedinţia Consiliului judeţean.

Noi, cel puţin, poziţiile pe care Forţa Dreptei a putut să pună candidaţi, am pus candidaţi pe care i-am testat, i-am măsurat iar lucrul acesta este demonstrat de un lucru foarte simplu. Uitaţi-vă la cine sunt performerii votului la preşedinţia Consiliului Judeţean.

În primele 11, mă refer la candidaţi care au luat peste 10%, 11 candidaţi la preşedenţia Consiliului Judeţean, care au luat peste 10%, şase au fost candidaţii Forţa Dreptei, de la Alin Nica până la Ionel Dancă, de la Adrian Oros, până la Ionuţ Ştefan, de la George Ionescu, până la Emanuel Soare, toţi candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean, pe care a putut Forţa Dreptei să îi propună, au luat peste scorul politic pe care l-a luat alianţa la votul politic pentru Consiliul Judeţean. Şi la primărie, în afara localităţilor unde au avut primar, practic cel mai bun rezultat care a fost obţinut de un candidat la primărie, unde nu exista primar în funcţie, a fost la Vaslui, unde candidatul a fost Marius Arcăleanu, din partea Forţa Dreptei, cu un procent de 30%.

Noi am propus şi alte variante de candidatură, la Cluj, la Ploieşti, la Suceava, la Baia Mare şi aşa mai departe am propus să susţinem candidaţi care, chiar dacă nu erau în formaţiunile noastre, ar fi putut să ne îmbunătăţească semnificativ performanţa electorală şi la Europarlamentare.

Votul la europarlamentare. Noi ne-am pus pe listă decât locul şase, locul 11, locul 16 şi aşa mai departe. Capetele de listă, adică cei mai vizibili oameni au fost puşi de USR. Nu eu am decis să o pun cap de listă pe Lasconi şi apoi să o dea afară pe Lasconi. Nu eu am propus să fie cap de listă Dan Barna, să fie pe listă Vlad Voiculescu iar USR-ul să-şi anuleze practic întreaga campanie 'fără penali' prin impunerea lui Voiculescu pe locul 2 în condiţii nestatutare.

Nu vreau să mai vorbesc despre acest subiect, dar, în ce mă priveşte, noi am făcut tot ce este posibil pentru a reuşi să creăm unirea acestor formaţii politice-democratice pentru a putea oferi alegătorilor o alternativă credibilă, o alternativă competitivă."

Chestionat dacă crede că Lasconi are şanse să intre în turul 2 al alegerilor prezidenţiale fără sprijinul unei alianţe, Orban a răspuns tranşant: "Nu cred că are şanse!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor