Orban este surprins de politizarea de către România a reînhumării lui József Nyirő

Premierul ungar, Viktor Orban.
Premierul ungar, Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Marius Dragoi
18.06.2012

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, într-un interviu acordat Die Presse, că nu înţelege de ce România a politizat chestiunea reînhumării rămăşiţelor lui József Nyirő.

”De ce trebuie să fie confundate chestiunile ce ţin de pietate cu problemele politice? Când se doreşte înhumarea cuiva, atunci ea trebuie făcută. Pentru mine este surprinzător, că în România (n.r. - reînhumarea lui Nyirő) a devenit o chestiune politică”, a replicat premierul Viktor Orban, întrebat în legăturile cu provocările la adresa României lansate de preşedintele Parlamentului de la Budapesta în contextul intenţiei de a-l reînhuma pe poetul antiromân şi antisemit la Ordorheiu Secuiesc.

Şeful Guvernului ungar a respins sugestia că sprijinirea iniţiativei de reînhumare a scriitorului de către preşedintele Parlamentului, Laszlo Köver, reprezintă ”un act politic cu o simbolistică puternică”. ”Resping asta cu vehemenţă. De curând a avut loc o ceremonie restrânsă în amintirea dictatorului comunist Janos Kadar. Nu am fost acolo, dar a fost un act de pietate să nu interzic ceremonia. Acest argument ne duce spre homo sovieticus. Resping discursurile care politizează viaţa privată a oamenilor”, a subliniat Viktor Orban.

Cenuşa lui József Nyírő, născut în 1889 în judeţul Braşov şi decedat la Madrid în 1953, a fost adusă în Ungaria în 2010, la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Jenõ Szász, preşedintele Partidului Civic Maghiar, fost primar al Odorheiului Secuiesc, a iniţiat, anul acesta, o acţiune de reînhumare a rămăşiţelor lui József Nyirő la Odorheiu Secuiesc. El a fost sprijinit de László Kövér, preşedintele Parlamentului de la Budapesta, care a efectuat şi două vizite în România, în cadrul cărora a avut declaraţii dure la adresa autorităţilor române, care s-au opus glorificării poetului antiromân şi antisemit.

Prefectura judeţului Harghita a atacat în contencios administrativ adeverinţa de înhumare a lui József Nyirő, care ar fi trebuit să aibă loc la 27 mai, de Rusaliile catolice.

Autorităţile române au calificat drept ”inacceptabilă” solicitarea referitoare la reînhumarea pe teritoriul României a unei ”persoane recunoscută pentru poziţiile sale antiromâneşti, antisemite şi profasciste”.

Totodată, în interviul acordat Die Presse, Orban a precizat că ridicarea statuii lui Miklos Hoerthy în localitatea Csókakő este o decizie exclusiv a autorităţilor locale.

Întrebat ce poziţia ar avea, dacă în comunitatea sa s-ar lua decizia construirii unui monument dedicat lui Horthy, premierul a declarat că ar respecta ”decizia alegătorilor”. ”Dacă ar dori să ridice o statuie a lui Lenin, Stalin sau Hitler, aş fi categoric împotrivă”, a completat Orban, care nu-l consideră pe Miklos Horthy un dictator, ci doar pe Ferenc Szálasi (1944-1945).

Întrebat dacă nu are o problemă faţă de glorificarea unui personaj ca Horthy, care în 1938 a emis o lege prin care evreii erau discriminaţi, premierul de la Budapesta a precizat că nu este treaba sa să dea un verdict.

”Aceasta este o discuţie lungă şi foarte complicată. Şi nu este treaba mea ca premier să dau un verdict final”, a spus Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor