Orban: Asupra serviciilor de informaţii din România trebuie să existe ”un control civil”

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)

Asupra serviciilor de informaţii din România trebuie să existe ”un control civil”, a declarat Ludovic Orban luni, la Realitatea Tv. Liderul PNL care, reamintim, a lăsat recent să se înţeleagă că serviciile ar fi intervenit în campania pentru alegerile interne din partid, a vorbit şi despre un pachet legislativ care ar urma să adapteze legislaţia în vigoare din 1991 la noile realităţi.

Orban a mai subliniat că rolul serviciilor de informaţii nu trebuie să se implice în partidele politice, instituţii precum Parlamentul sau Guvernul ori în administraţie, relatează G4Media.

Nu în ultimul rând, liderul PNL, Ludovic Orban, a mai subliniat că legislaţia privind serviciile de informaţii datează din 1991 şi nu mai este în acord cu evoluţiile din societate sau ”cu ce se întâmplă astăzi în lume”:

„Problema noastră este că avem o legislaţie – cred că din 1991 e legislaţia, o legislaţie care nu a fost updatată, practic nu a ţinut pasul cu evoluţiile, iar aici chestiunea serviciilor de informaţii este o chestiune foarte clară: trebuie să existe un control civil adevărat asupra funcţionării serviciilor de informaţii. La ora actuală se lucrează la o îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul informaţiilor. E un pachet de legi destul de amplu, cred că sunt 11 proiecte de lege care trebuie modificate şi se lucrează în momentul de faţă la acest pachet legislativ, tocmai cu scopul de a adapta, practic, toată legislaţia, care a fost adoptată în anii ’90, la ceea ce se întâmplă astăzi în lume”, a punctat Orban.