Opoziţia rusă va organiza la Moscova un nou ”marş pentru pace” în sprijinul Ucrainei

Participanţii la mitingul organizat la Moscova, pe 10 martie 2014, împotriva intervenţiei militare ruse în Ucraina.
Participanţii la mitingul organizat la Moscova, pe 10 martie 2014, împotriva intervenţiei militare ruse în Ucraina. (Sasha Mordovets / Getty Images)

Opoziţia rusă intenţionează să organizeze la Moscova un nou marş pentru pace în sprijinul Ucrainei. Evenimentul a fost anunţat de Boris Nemtsov, liderul activiştilor ruşi, şi este programat pentru data de 21 septembrie.

”Nu putem sta şi privi cu nepăsare tot ceea ce se petrece în partea de est a Ucrainei. 'Partidul războiului', condus de Putin, continuă să alimenteze conflictul militar din regiune prin transfer de arme, soldaţi angajaţi şi bani. Trebuie să punem capăt tuturor acestora. Trebuie să oprim cât mai curând această teroare", a scris liderul opoziţiei ruse pe pagina sa de pe Facebook.

Între timp, la Moscova, practic în fiecare zi activiştii ruşi colorează câte un element al obiectelor de importanţă publică în galben şi albastru, adică în culorile drapelului naţional al Ucrainei.

Astfel, pe 21 august, activiştii locali au pictat lângă linia de demarcare de culoare galbenă existentă în Piaţa Roşie, de lângă Kremlin, o nouă linie de culoare albastră. Decorul simbolistic naţional al Ucrainei este folosit de protestatari pentru a-şi exprima dezacordul faţă de acţiunile militare ale Rusiei din estul Ucrainei.

Recent, în culorile galben-albastru a fost colorată şi o mare stea sovietică, amplasată pe vârful unuia dintre cele mai înalte blocuri din Moscova.

Este notabil şi faptul că sâmbătă, 23 august, bicolorul ucrainean a putut fi văzut şi pe vârful renumitului munte Ai-Petri din peninsula Crimeea. Steagul a fost ridicat de preşedintele Consiliului Regional Odesa, Alexey Goncharenko, cu ocazia celebrării zilei Drapelului Naţional al Ucrainei. De asemenea, în toate oraşele din Ucraina a avut loc în mod tradiţional ceremonia oficială de arborare al simbolului statului ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe