Opoziţia a explodat după OUG-ul pe legile Justiţiei: PSD-ALDE expune România riscului activării Articolului 7

Guvernul PSD-ALDE expune România riscului activării Articolului 7 din Tratatul UE în urma adoptării unei noi OUG pe legile Justiţiei, a reacţionat PNL, care anunţă că declanşează o nouă procedură la Comisia de la Veneţia. La rândul său, Uniunea Salvaţi România a susţinut că astăzi este o zi neagră pentru justiţia din România.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Adoptarea unei noi Ordonanţe de Urgenţă care modifică legile Justiţiei, în total dezacord cu recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, reprezintă un act de iresponsabilitate vecin cu nebunia şi o sfidare fără margini din partea Guvernului Dragnea–Dăncilă, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, PNL-ul condus de Ludovic Orban.

"Din reglementările anunţate transpare fără vreo urmă de îndoială faptul că sunt făcute cu dedicaţie pentru a obţine în sfârşit controlul politic urmărit de PSD-ALDE asupra Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Atitudinea de frondă faţă de instituţiile europene a PSD-ALDE este relevată cu atât mai mult de faptul că în timpul unei proceduri în desfăşurare la nivelul Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, referitoare la modificările aduse Legilor Justiţiei şi la regimului juridic al recomandărilor din Raportul MCV, Guvernul adoptă o nouă ordonanţă de urgenţă menită să schimbe regulile referitoare la ocuparea posturilor de procurori şefi şi să elimine posibilitatea asigurării interimatului. PNL va iniţia o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a se pronunţa asupra acestor noi modificări aduse Legilor Justiţiei, inclusiv în privinţa OUG 90/2018 şi OUG 92/2018, faţă de care chiar ministrul Justiţiei a promis sesizarea acestui for de experţi europeni, însă nu a întreprins niciun demers", se arată în comunicatul citat.

În acest sens, PNL va solicita ca mandatul dat experţilor Comisiei de la Veneţia în cadrul APCE să includă şi alte proiecte de lege aflate în acest moment în curs de elaborare la nivelul Ministerului Justiţiei, precum reglementarea posibilităţii declanşării contestaţiei în anulare pentru deciziile definitive ale completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.

"Totodată, PNL va elabora un material informativ faţă de modificările legislative realizate în domeniul judiciar, şi cele avute în vedere în continuare de PSD-ALDE, în care vom evidenţia contradicţiile repetate cu recomandările experţilor europeni. Faţă de riscul major al activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva României, PNL se va adresa tuturor ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene, preşedintelui Parlamentului European, preşedintelui Comisiei Europene, preşedintelui Consiliului European şi liderilor grupurilor parlamentare din Parlamentul European pentru a sublinia angajamentul de guvernare al Partidului Naţional Liberal de a implementa pe deplin toate recomandările prevăzute în Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi în cele ale Comisiei de la Veneţia", au precizat liberalii.

Recţia USR

"Astăzi este o zi neagră pentru justiţia din România. PSD-ALDE şi Tudorel Toader au reuşit să dea o OUG prin care acaparează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, DNA, DIICOT. Vor să pună mâna pe absolut tot ce înseamnă justiţie în această ţară.
Ce se va întâmpla zilele următoare? Vom vedea cum vor apărea oameni croiţi de PSD pe tiparele noilor legi pentru funcţii în toate aceste instituţii", a transmis USR.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu a avut de asemenea o reacţie dură:

"Guvernul a dat OUG pe Justiţie! Dărâmă justiţia pas cu pas pentru a-i scăpa de închisoare! Tudorel Toader, vei rămâne în istorie ca ministrul care a bătut ultimul cui în sicriul justiţiei independente! În acelaşi timp, copiii, victime ale traficului de fiinţe umane, sunt lăsaţi de izbelişte de statul român, iar cei care i-au răpit şi trimis la cerşit sunt lăsaţi liberi, cu complicitatea statului, fără nicio sancţiune, aşa cum spuneam ieri despre "Dosarul Ţăndărei".

Iar prioritatea PSD-ALDE rămâne protejarea infractorilor şi acapararea justiţiei. Totul pentru a scăpa nişte politicieni de închisoare, singura raţiune de a fi a slugarnicului Toader. Secţia Specială pentru Investigarea Magistraţilor este trecută în mâna aceluiaşi Toader, pentru a-i putea pedepsi pe magistraţii independenţi. Nu lăsăm lucrurile aşa, nu îi lăsăm să îşi ducă planul la capăt! În stradă şi în Parlament, vom fi acolo unde este nevoie!"

Mai multe detalii despre poziţia USR în materialul video.