Opinii despre întrevederea dintre Vlad Filat şi Evgheni Şevciuk

Premierul Vlad Filat s-a întâlnitpe 27 ianuarie la Odesa cu noul lider al regiunii separatiste Evgheni Şevciuk.
Epoch Times
27.01.2012

Premierul Vlad Filat s-a întâlnit, astăzi 27 ianuarie, la Odesa, cu noul lider al regiunii separatiste Evgheni Şevciuk.

Este prima întâlnire oficială după aşa numitele alegeri prezidenţiale din regiunea secesionistă.

Deşi este o nouă întâlnire, rezultatele sunt aceleaşi - ambele părţi spun că este vorba despre o impulsionare a dialogului. Iar la întâlnire nu a fost luată nicio decizie importantă, convenind doar asupra continuării negocierilor.

Cu toate acestea, Marian Lupu salută întrevederea dintre premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, menţionând că această întâlnire a fost coordonată din timp.

"Spre deosebire de comentariile pe care le-am făcut cu referinţă la întrevederi similare cu domnul Smirnov, caracterul comentariului meu de astăzi va fi cu totul diferit pentru că şi personajul este altul. Mă refer la Şevciuk versus Smirnov. E binevenită această întrevedere, a fost coordonată, discutată", a declarat Marian Lupu.

Şi unii politicieni din coaliţia de guvernare, dar şi unii analişti, spun că această primă discuţie cu noul lider de la Tiraspol este un pas înainte.

În schimb liberalii sunt mai rezervaţi în comentarii şi spun că aşteaptă să vadă acţiunile de mai departe ale Tiraspolului.

Fostul ministru al reintegrării Vasilii Şova salută această discuţie, dar vine şi cu sugestii pentru autorităţi, relatează Publika.TV: "Aş vrea să accentuez că autorităţile de la Chişinău ar trebui să insiste pe simplificarea traversării aşa-numitei frontiere. Sper că vor urma discuţii mai largi, nu doar la nivel de Guvern sau Parlament".

Mai mult, analiştii califică întrevederea drept un prim pas spre detensionarea relaţiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

În acest sens, analistul politic Vitalii Andrievschi, a menţionat că "Şevciuk a făcut o declaraţie senzaţională. Partea transnistreană, pentru prima dată, nu a vorbit despre independenţa sa, despre negocierile dintre cele două ţări. A spus doar că va continua identificarea unei soluţii pentru statut".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor