Operaţii în premieră la Craiova

.
. (Epoch Times România)

Trei români au câştigat lupta cu boli grave de plămâni, datorită unor intervenţii chirurgicale realizate în premieră în România, scrie Digi24.ro, în sala de operaţii intrând medici din Craiova alături de un specialist din Spania.

Cu ajutorul unui aparat performant adus de medicul din Spania, specialiştii au înlăturat lobii plămânilor afectaţi. Doi pacienţi sufereau de cancer şi unul de abces pulmonar. Premiera medicală nu a stârnit însă interesul studenţilor şi medicilor rezidenţi din Bănie. Deşi ei au avut ocazia să urmărească operaţiile pe un videoproiector, în Aula Universităţii de Medicină, doar câteva persoane au fost prezente.

Vom tăia o parte din plămânul drept”, a spus Alin Demetran, medic specialist în chirurgie toracică.

Intervenţiile chirurgicale au fost efectuate cu ajutorul unui echipament special. „Cred că primul caz va fi unul uşor, este o lobectomie medie, dar depinde de vârsta pacientului”, a spus Diego Gonzalez Rivas.

Tehnica este practicată în Europa, numai că în România a fost o premieră. Deşi erau aşteptaţi sute de studenţi, medici rezidenţi, specialişti şi primari chirurgi să urmărească operaţia pe un videoproiector în Aula Universităţii de Medicina şi Farmacie din Craiova, sala a fost aproape goală. Cei aproximativ zece studenţi prezenţi au fost însă atenţi la operaţie.

În sală a fost un singur medic rezident, care a venit de la Timişoara pentru a urmări premiera din România pe videoproiector.

Cele trei intervenţii chirurgicale durează aproximativ şase-şapte ore.