ONU descoperă “dovezi credibile” care îl asociază pe prinţul moştenitor saudit cu uciderea jurnalistului Khashoggi

ONU a susţinut că Jamal Khashoggi a fost victima unei crime “brutale şi premeditate”, “planificată şi comisă” de oficiali saudiţi. Jurnalistul aparent a fost ştrangulat în Consulatul saudit din Istanbul.
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman ar trebui să fie investigat ca urmare a asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit Deutsche Welle.

Aceasta este concluzia lui Agnes Callamard, raportor special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, care a emis miercuri raportul privind asasinarea lui Khashoggi.

Callamard a citat “dovezi credibile” potrivit cărora oficiali saudiţi de nivel înalt ar fi fost implicaţi în crima “premeditată”.

“Khashoggi a fost victima unei execuţii deliberate şi premeditate, un omor extrajudiciar pentru care statul Arabiei Saudite este responsabil conform legii internaţionale a drepturilor omului”, a susţinut Callamard în raportul său bazat pe o anchetă de şase luni.

Raportul a subliniat că “nu s-a ajuns la nicio concluzie în ceea ce priveşte vinovaţii”, însă Callamard a cerut aplicarea de sancţiuni împotriva prinţului bin Salman.

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a susţinut că raportul lui Callamard nu este “nimic nou”.

“Raportul raportorului din consiliul pentru drepturile omului conţine contradicţii clare şi acuzaţii nefondate care îi contestă credibilitatea”, a scris al-Jubeir pe Twitter.

Raportul va fi prezentat în 26 iunie Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, printre ai cărui 47 de membri se află şi Arabia Saudită.

După vizita efectuată în Turcia în luna februarie, Callamard a precizat că investigatorii turci au fost stânjeniţi în investigaţia lor în ceea ce priveşte uciderea lui Khashoggi în Istanbul.

“Dovezile colectate în timpul misiunii mele în Turcia arată la prima vedere că dnul Khashoggi a fost victima unui omor brutal şi premeditat, plănuit şi comis de oficiali ai statului Arabiei Saudite”, a susţinut Callamard.

Callamard a declarat că echipa sa nu a găsit rămăşiţele lui Khashoggi, însă au avut acces la o parte din “materialele audio înfiorătoare şi macabre” ce au fost obţinute de autorităţile turce.

Khashoggi, un jurnalist ce lucra pentru publicaţia americană The Washington Post şi critic al familiei regale aflate la conducerea Arabiei Saudite, a fost ucis în 2 octombrie 2018 în clădirea Consulatului saudit din Istanbul. El locuia în exil în SUA şi se afla la Consulat pentru a ridica documente necesare căsătoriei sale.

Uciderea lui a declanşat critici internaţionale şi, iniţial, Riadul a negat că jurnalistul ar fi fost ucis. Oficiali ai serviciilor americane de informaţii, printre altele, l-au acuzat pe prinţul bin Salman de implicare directă în acea crimă.

După asasinat, mass media turcă a publicat imagini care arată persoane din cercul interior al prinţului bin Salman în Consulatul saudit din Istanbul, unde a fost ucis jurnalistul ulterior. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că uciderea lui Khashoggi a implicat niveluri superioare ale guvernului saudit.

Ulterior Arabia Saudită a recunoscut asasinarea jurnalistului şi, în ianuarie 2019, autorităţile saudite au deschis un proces în Riad, procurorii anunţând că cer pedeapsa cu moartea pentru 5 dintre 11 suspecţi în acest caz.

Oficiali turci au urmărit extrădarea suspecţilor saudiţi în Turcia pentru a fi judecaţi acolo, însă Riadul a respins în repetate rânduri cererile.

De asemenea, Callamard a denunţat lipsa de transparenţă în procesul desfăşurat de Regat în cazul uciderii lui Khashoggi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe