Omorurile sub acoperire comise de israelieni într-un spital din Cisiordania pot fi considerate crime de război, susţin experţi ONU

Tuneluri subterane ale Hamas distruse de forţele israeliene în Gaza (Youtube Screenshot)
Andrei Popescu
10.02.2024

Uciderea a trei bărbaţi palestinieni într-un spital din Cisiordania ocupată, luna trecută, de către comandouri israeliene deghizate în lucrători medicali şi femei musulmane, ar putea constitui crime de război, a declarat vineri un grup de experţi ONU, potrivit Reuters.

Cei trei militanţi au fost ucişi pe 29 ianuarie într-o operaţiune comună sub acoperire a armatei, a serviciului de securitate Shin Bet şi a poliţiei de frontieră în spitalul Ibn Sina din Jenin, unul dintre cele mai instabile oraşe din Cisiordania, a declarat armata israeliană.

"În conformitate cu dreptul umanitar internaţional, uciderea unui pacient rănit lipsit de apărare care este tratat într-un spital reprezintă o crimă de război", au declarat experţii ONU într-un comunicat, referindu-se la Basel Al-Ghazzawi, un pacient tratat pentru răni despre care au spus că au fost provocate de un atac aerian israelian.

"Deghizându-se în personal medical aparent inofensiv şi protejat şi în civili, forţele israeliene au comis, de asemenea, prima facie (n.r. - la prima vedere), crima de război de perfidie, care este interzisă în orice circumstanţe", au adăugat ei, cerând Israelului să efectueze o anchetă.

Experţii în cauză sunt raportori speciali angajaţi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a examina o anumită problemă legată de drepturile omului.

Armata israeliană nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta declaraţia acestora.

Imaginile de pe camerele de supraveghere din spital au arătat un grup de aproximativ 10 persoane, îmbrăcate în diverse haine civile şi în haine medicale, inclusiv trei dintre ele cu eşarfe şi haine de femei, care se plimbau pe un coridor, înarmate cu puşti de asalt.

Armata israeliană a declarat că unul dintre bărbaţii ucişi în spital era membru al grupării palestiniene militante Hamas, care guvernează Gaza, iar ceilalţi lucrau pentru Brigada Jenin şi aripa armată a Jihadului Islamic.

Cisiordania a cunoscut o explozie de violenţe de la atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie şi de la invazia ulterioară a Gaza de către Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor