Olli Rehn le cere creditorilor privaţi să participe la anularea parţială a datoriei elene

Comisarul european pentru afaceri financiare şi economice, Olli Rehn. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.03.2012

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a cerut creditorilor privaţi să se înscrie în acordul de anulare parţială a datoriilor Greciei, avertizând că nu vor primi o propunere mai avantajoasă şi că aceasta este vitală pentru stabilitatea financiară a zonei euro.

"Este important ca toţi investitorii să recunoască faptul că Europa a alocat maximul de fonduri diponibile pentru acest program voluntar de preschimbare a datoriilor şi că participarea totală este necesară pentru ca programul elen să avanseze", a subliniat Rehn.

Investitorii privaţi trebuie să îşi exprime acordul până joi seară.

Miercuri, Institutul Internaţional de Finanţe (IIF) a anunţat că mai puţin de 40% din creditorii privaţi ai Greciei au fost de acord să se implice în program.

Marţi seară, Ministerul elen de Finanţe anunţase că şase dintre cele mai mari bănci din ţară - National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus, Hellenic Postbank şi ATEbank - se vor înscrie pe listă.

Împreună, aceşti creditori deţin obligaţiuni elene în valoare de circa 40 de miliarde de euro.

Însă cinci fonduri mici de pensii, ce deţin obligaţiuni de circa 2 miliarde de euro, au avertizat că nu vor accepta propunerea.

Ministerul grec de Finanţe a subliniat că alternativa la anularea parţială a datoriei este intrarea în incapacitate de plată.

Detaliile planului de ştergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate în 21 februarie, la Bruxelles.

Planul permite reducerea datoriei suverane elene în schimbul unei micşorări a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% şi pierderi reale pentru băncile care deţin obligaţiuni de peste 70% din valoarea iniţială.

Ministrul grec de finanţe Evangelos Venizelos a spus că operaţiunea în sine va avea loc în 12 martie.

Acordul este una dintre condiţiile unui al doilea pachet de salvare, în valoare de 130 de miliarde de euro, pe care UE şi FMI l-au promis Atenei.

În caz contrar, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată în 20 martie, când expiră obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care ţara trebuie să le achite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor