Oficial ucrainean: Mulţi dintre ucrainenii prizonieri în Rusia au fost torturaţi în captivitate

(Captură ecran - Kyiv Post)

Mulţi dintre ucrainenii schimbaţi în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei prezintă semne de tortură violentă, a declarat joi şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, potrivit Kyiv Post.

"Mulţi dintre ei au fost torturaţi cu brutalitate", a declarat Kirilo Budanov în timpul unei conferinţe de presă, fără a oferi mai multe detalii despre semnele de tortură.

Miercuri, Ucraina a anunţat schimbul de prizonieri din Rusia, recuperând un număr record de 215 soldaţi încarceraţi, inclusiv luptători care au condus apărarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, care a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene.

Unii dintre deţinuţi "au o stare fizică mai mult sau mai puţin normală, cu excepţia malnutriţiei cronice datorate condiţiilor proaste de detenţie", a precizat Budanov.

Prizonierii au fost reţinuţi în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, precum şi în Rusia, potrivit oficialului de rang înalt.

Ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastirski, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că "absolut toţi" prizonierii ucraineni schimbaţi "au nevoie de reabilitare psihologică".

Acest schimb este cel mai mare schimb între părţile beligerante de la începutul invaziei ruseşti din februarie.

În schimb, Rusia a primit 55 de militari şi pe Viktor Medvedciuk, un fost deputat ucrainean şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare.