Oficial israelian recunoaşte rolul Tel Aviv-ului în asasinarea lui Soleimani

Iranierni ţinând doliu după asasinarea gen. Quaseem Soleimani
Iranierni ţinând doliu după asasinarea gen. Quaseem Soleimani (Tauseef Mustafa/AFP/Getty Images)

Potrivit The Hill şi Associated Press, „generalul maior Tamir Heyman, care s-a retras din funcţia de şef al informaţiilor armatei în octombrie, a sugerat într-un interviu acordat unei reviste israeliene că Tel Aviv-ul a fost implicat în două tentative de asasinat în timpul mandatului său, primul fiind Soleimani, care a fost ucis într-un atac aerian american lângă aeroportul din Bagdad”.

Menţiunea lui despre al doilea asasinat este o referire probabilă la uciderea şefului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, care a fost omorât de o mitralieră grea acţionată de la distanţă în noiembrie 2020.

Vorbind despre moartea lui Soleimani, generalul Heyman a afirmat: „Asasinarea lui Soleimani a fost o realizare, deoarece principalul nostru duşman, în opinia mea, sunt iranienii”, potrivit Associated Press.

„Primul, după cum am amintit deja, este cazul lui Qassem Soleimani – rar poţi localiza pe cineva atât de senior, arhitectul forţei de luptă iraniene, strategul şi conducătorul operaţiunilor – rar!”, a spus el.

Heyman l-a numit pe Soleimani „motorul creşterii influenţei iraniene” în Siria vecină.

Asasinarea comandantului Gardienilor Revoluţiei din Iran, Qassem Soleimani, care ar fi putut declanşa cu uşurinţă un război cu Iranul, a fost cea mai îndrăzneaţă iniţiativă a administraţiei Trump. Generalul iranian a fost omorât cu ajutorul unei drone în momentul în care anturajul său - care îl includea şi pe Abu Mahdi al-Mohandes, comandantul adjunct al miliţiilor irakiene susţinute de Iran - a părăsit Aeroportul Internaţional Bagdad.

Au existat speculaţii privind implicarea Israelului în incident.

Este pentru prima dată când un oficial israelian confirmă rolul său în uciderea principalului general iranian. Incidentul a generat lansarea de zeci de rachete balistice asupra bazelor americane din Irakul vecin, drept răzbunare.

Au existat indicii anterioare despre rolul Israelului, de exemplu un material NBC publicat la scurt timp după asasinare, dar niciodată o confirmare directă din partea unui lider israelian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe