Obama: solutia israeliano-palestiniana este "mai urgenta ca niciodata"

Presedintele american Barack Obama (dr) discuta la Casa Alba cu omologul sau israelian Shimon Peres (st) in 5 aprilie 2011, Washington, D.C. (Mark Neyman / GPO via Getty Images)
Epoch Times România
06.04.2011

Presedintele american Barack Obama si omologul sau israelian Shimon Peres au tinut discutii pe teme largi la Casa Alba asupra eforturilor de pace israeliano-palestiniene si despre efectul tulburarilor din tarile arabe asupra pacii si securitatii din regiune.

Obama a fost intrebat despre discutiile sale cu Peres in timpul conferintei de presa care s-a concentrat in principal asupra impasului cu opozitia republicana asupra cheltuielilor extensive si a potentialei inchideri a guvernului SUA.

Numindu-l pe Peres drept "un om de stat extraordinar", Obama a declarat ca au avut discutii amanuntite asupra evolutiei situatiei din Orientul Mijlociu si a legaturii acesteia cu eforturile de pace israeliano-palestiniene.

"Cred ca el si eu impartasim parerea ca aceasta este atat o provocare cat si o oportunitate, ca alaturi de vantul schimbarii care bate in lumea araba este mai urgent ca niciodata sa incercam sa profitam de oportunitate sa cream o solutie pasnica intre palestinieni si israelieni, iar el a avut cateva idei interesante in jurul acestor chestiuni", a declarat Obama.

Presedintele Obama nu a elaborat in jurul ideilor oferite de presedintele israelian.

Vorbind cu media, presedintele Peres a declarat ca el si Obama sunt convinsi ca "trezirea din Orientul Mijlociu este o chemare a istoriei" care nu ar trebui ignorata si care cere "masuri necesare" pentru a o transforma intr-un succes.

Evenimentele din regiune, a declarat Peres, subliniaza de asemenea urgenta depasirii blocajului curent in discutiile directe intre israelini si palestinieni.

"Amandoi simtim ca noua situatie cheama la reinnoire, la reinnoirea imediata a negocierilor dintre palestinieni si israelieni. Negocierile trebuie sa fie directe. Daca nu ar exista controverse, nu am avea nevoie de negocieri. Si cred ca [rezolvarea problemelor dintre israelieni si palestieni ar trebui sa aiba loc] cu cat mai repede cu atat mai bine deoarece fereastra nu ramane deschisa prea mult timp si trebuie sa actionam foarte decisiv si foarte prompt", a declarat el.

Declarand ca a vorbit cu presedintele Obama despre discursul sau din Cairo din 2009, in care propune o noua relatie cu lumea musulmana, Peres a afirmat ca nelinistea din regiunea nu este o confruntare intre civilizatii cat mai degraba o confruntare intre generatii.

"Generatiile mai tinere care au deschis ochii au vazut uraciunea coruptiei, a dictaturii si a lipsei de speranta. Sufletul nostru este alaturi de ei. Noi vrem ca ei sa reuseasca. … Este o mare oportunitate pentru noi toti", a declarat Peres.

In privinta Egiptului, unde presedintele Hosni Mubarak a fost alungat in februarie de o rascoala populara, presedintele Obama a declarat ca el si Peres au explorat unele idei pentru a profita de oportunitatea economica, astfel incat tinerii egipteni sa aiba un viitor mai bun.

Presedintii Obama si Peres au discutat si despre legaturile de securitate dintre SUA si Israel, Obama afirmand ca securitatea Israelului va fi intotdeauna o prioritate de varf.

Rapoartele media din Israel il citeaza pe Peres ca declarand reporterilor faptul ca el a vorbit despre pericolele asupra securitatii Israelului din partea Iranului si despre nevoia "unui zid de aparare" impotriva Iranului.

Rapoartele il citeaza de asemenea pe Peres ca declarand ca el a reinnoit o cerere ca presedintele Obama sa ii ofere iertare lui Jonathan Pollard, un american condamnat pe viata pentru spionaj in favoarea Israelului in 1987.

In urma discutiilor de marti nu au putut fi observate indicatii clare in legatura cu posibilele masuri pe care Israelul le-ar putea lua in privinta imbunatatirii eforturilor de pace cu palestinienii si nici indicatii cu privire la ceea ce considera Obama ca ar trebui facut pentru a se putea relua procesul de pace.

Disputele asupra construirii de colonii israeliene in Ierusalimul de Est au incetinit initiativa lui Obama, lansata in septembrie 2010, pentru incheierea unui acord israeliano-palestinian in termen de un an.

Departamentul de stat american a declarat marti ca este ingrijorat in legatura cu planurile israeliene, anuntate inaintea vizitei lui Peres la Washington, de a construi alte 900 de case intr-un cartier predominant arab din Ierusalimul de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor