Obama, câştigător al alegerilor prezidenţiale în faţa lui Santorum sau Romney

Barack Obama ar câştiga în faţa oricăruia dintre principalii candidaţi la nominalizarea Partidului Republican, potrivit sondajelor de săptămâna aceasta.
Barack Obama, la o conferinţă de presă la Casa Albă. (Dennis Brack-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
23.02.2012

Barack Obama ar câştiga în faţa oricăruia dintre principalii candidaţi la nominalizarea Partidului Republican, potrivit sondajelor de săptămâna aceasta. Fostul senator de Pennsylvania, Rick Santorum, a recuperat un avans important faţă de principalul favorit Mitt Romney, iar alegerile primare care se vor desfăşura la 28 februarie în statele Michigan şi Arizona, vor fi un test al leadershipului celor doi aspiranţi să devină contracandidatul preşedintelui Obama, notează joi ziarul El Pais.

Romney şi Santorum îşi vor măsura puterile joi seară în ultima dezbatere înainte de alegerile de marţi din cele două state organizată de postul CNN în Arizona. În acest stat, Romney are deja un avantaj de 16 puncte în faţa lui Santorum, potrivit ultimului spndaj realizat de NBC şi Marist College. Un alt sondaj publicat marţi de Time şi CNN îi plasează la egalitate. Toate sondajele arată o egalitate între cei doi candidaţi, chiar şi în statul Michigan, unde s-a născut Romney şi unde tatăl său a fost guvernator. Dacă nu va câştiga în acest stat, Romney îşi va pierde calitatea de lider al sondajelor, ceea ce i-ar periclita nominalizarea partidului.

Santorum a reuşit să-şi atragă susţineri în urma apărării sale înfocate a valorilor ultraconservatoare, prin declaraţiile sale furibunde împotriva avorturilor şi căsătoriilor gay. În alegerile din 2008, Romney a câştigat la Michigan, pentru că alegătorii îl considerau atunci mai conservator în probleme sociale pe John McCain, care în final a fost desemnat candidat al Partidului Republican la preşedinţie.

Romney a câştigat în patru state şi are, deocamdată, 99 de delegaţi. Santorum a învins şi el în patru state, dar are doar 47 de delegaţi. Un candidat are nevoie de 1.144 de delegaţi pentru a-şi asigura nominalizarea până la Convenţia Republicană din august. Dacă niciunul nu obţine numărul suficient de delegaţi, Partidul ar putea propune un candidat alternativ. Potrivit unui sondaj al universităţii din Quinnipiac, guvernatorul de New Jersey, Chris Christie ar fi favoritul, cu 32% din susţineri. Este urmat de foştii guvernatorii de Alaska, Sarah Palin, şi de Florida, Jeb Bush, ambii cu 20%.

Potrivit unui alt sondaj, realizat de Associated Press, nici Romney nici Santorum nu ar câştiga în faţa lui Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Actualul preşedinte obţine 53% din intenţiile de vot în acest sondaj, în care este comparat cu toţi candidaţii conservatori, inclusiv cu Ron Paul şi Newt Gingrich. Atât Romney cât şi Santorum ar obţine 43% din voturi comparativ cu Obama.

După alegerile de săptămâna viitoare sunt organizate, la 6 martie, alegeri primare în 10 state, într-o zi cunoscută tradiţional ca 'supermarţi' în care candidaţi republicani îşi vor măsura din nou forţele. La nivel naţional, Santorum are un avantaj în faţa rivalilor săi de 9 puncte, potrivit sondajului realizat de Quinnipiac. El ar obţine astfel 35% din susţineri faţă de 26% pentru Romney.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor