Oamenii de ştiinţă: Vitamina C responsabilă de formarea pietrelor renale

Rafturi pline cu borcane de vitamine (Chris Hondros / Getty Images)
Alina Tanko
23.03.2013

Este cunoscut faptul că persoanele adulte nu trebuie să consume mai mult de 40 mg de vitamina C pe zi. O astfel de vitamină în doze mari poate provoca dureri de stomac, meteorism şi diaree. Recent, cercetătorii de la Institutul de medicină Karolinsk din Suedia au realizat un nou studiu şi au aflat că bărbaţii care primesc în mod regulat vitamina C sunt expuşi unui risc sporit de formare a pieţelor la rinichi.

Pietrele renale sunt cristale mici ale deşeurilor din organism. Pericolul calculilor renali constă în faptul că, odată ce au fost formate în tractul urinar, pot determina blocarea ulterioară a acestuia. În plus, pietrele la rinichi provoacă dureri puternice. Maladia afectează în mediu 3-5% dintre femei şi 10-20% dintre bărbaţi.

Specialiştii s-au axat pe analiza informaţiilor privind starea de sănătate a bărbaţilor din două regiuni, colectate timp de 11 ani. Respectiv, bărbaţii care au luat regulat doze mari de vitamina C, au suferit mai des de pietre la rinichi.

Dintre cei 23 000 de bărbaţi participanţi la studiu, 400 de persoane au manifestat simptomele afecţiunii. Cei care au luat vitamina C, au avut o probabilitate de 2 ori mai mare de a face calculi renali, comparativ cu cei care nu au primit niciun fel de supliment. În plus, riscul dezvoltării bolii creştea odată cu mărirea dozei de vitamină.

Totuşi, cercetătorii nu au putut găsi o legătură de cauzalitate evidentă dintre administrarea multivitaminelor şi formarea pietrelor renale. Cel mai probabil, aceasta se datorează faptului că multivitaminele au mai puţină vitamina C decât suplimentele ce conţin doar vitamina C.

Agneta Akesson (profesor asociat la Institutul de Medicină ecologică din cadrul Institutului Karolinska, unul dintre organizatorii studiului) sugerează abţinerea de la doze exagerate de vitamina C, pentru ca la momentul actual nu există nici o dovadă elocventă în favoarea administrării acesteia. Totodată, oamenii de ştiinţă nu au putut face o recomandare similară în acest sens şi pentru reprezentantele sexului feminin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor