'O seară magică' cu Shen Yun, afirmă un dirijor

Jack Moore, directorul şi dirijorul Orchestrei Simfonice Ambler.
Jack Moore, directorul şi dirijorul Orchestrei Simfonice Ambler. (The Epoch Times)

FILADELFIA - Cultura clasică şi divină a Chinei, portretizată prin muzică şi dans clasic chinez, a fost adusă în scenă sâmbătă, atunci când Compania Shen Yun Performing Arts a susţinut o serie de spectacole la Teatrul Merriam.

Jack Moore, directorul şi dirijorul Orchestrei Simfonice Ambler, a fost uimit de combinaţia de instrumente vestice şi chinezeşti din orchestră..

“Puteai auzi viorile şi violoncelul, corzile şi flauturile şi, dintr-o dată, dintre toate acesta, se auzea acea pipa sau alte instrumente chinezeşti,” a afirmat domnul Moore. „Totul a fost foarte bine combinat-foarte eficient.”

„Sunetul distins al instrumentelor antice chinezeşti, cum ar fi erhu sau pipa, sunt cufundate într-o mare bogată de corzi vestice, percuţie şi instrumente de suflat. Rezultatul - două tradiţii clasice muzicale producând un sunet proaspăt, neaşteptat,” spune website-ul trupei.

„Este ceva ce nu ai mai auzit sau văzut înainte - iar dansul este ceva ce nu ai mai văzut până acum,” a relatat dl. Moore. „Cred că dacă vrei să înţelegi spectacolul, trebuie într-adevăr să-l vezi.”

Scena de deschidere a avut un mare impact asupra lui: „Nici nu ştiam la ce să mă aştept. Cortina s-a ridicat cu dragonul din fundal, şi dintr-o dată au apărut pe scenă dansatorii ca prin magie. A fost o experienţă profundă”.

Dumnealui a apreciat de asemenea şi piesa „Fulgii de nea întâmpinând primăvara”, în care fulgii de zăpadă se adună pentru un ultim bun-rămas înaintea zilelor calde. „Ei [fulgii de nea] încântă şi luminează ochiul în acest dans folcloric din nord-est,” afirmă website-ul oficial al trupei Shen Yun.

„A fost o seară într-adevăr magică datorită felului în care dansatorii şi fundalul animat se combinau”, a mai adăugat domnul Moore. „Nu cunosc multe despre cultura chineză, dar acum vreau cu siguranţă să caut şi să aflu mai multe despre ea.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură