Şase jurnalişti ruşi au fost reţinuţi de autorităţi. Printre aceştia se numără unul care a relatat despre cazul Navalnîi

Jurnalista Antonina Favorskaya (foto) a fost reţinută şi acuzată de autorităţile ruse că a luat parte la o "organizaţie extremistă", după ce a postat pe platformele de socializare ale Fundaţiei Anticorupţie a lui Alexei Navalnîi (Screenshot - Social Media)
D.B.
29.03.2024

Autorităţile din Rusia au reţinut luna aceasta şase jurnalişti în întreaga ţară, inclusiv unul care a relatat timp de mai mulţi ani despre procesele politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi, a anunţat joi organizaţia pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere, potrivit AP.

Antonina Favorskaia a fost reţinută şi acuzată de autorităţile ruse că a luat parte la o "organizaţie extremistă", postând pe platformele de socializare ale Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi, a precizat grupul rus pentru drepturile omului OVD-Info. Navalnîi a murit într-o colonie penală din Arctica, în februarie.

Favorskaia a relatat de la audierile lui Navalnîi în instanţă timp de ani de zile şi a filmat ultimul videoclip cu Navalnîi înainte de a muri în colonia penală. Ea este unul dintre jurnaliştii ruşi vizaţi de autorităţi în cadrul unei ample campanii de reprimare a disidenţei în Rusia, care vizează personalităţi din opoziţie, jurnalişti, activişti şi membri ai comunităţii LGBTQ.

Alţi doi jurnalişti, Alexandra Astahova şi Anastasia Musatova, au fost, de asemenea, reţinuţi temporar după ce au venit să se întâlnească cu Favorskaia în centrul de detenţie în care aceasta era deţinută, a precizat Reporteri fără frontiere, adăugând că locuinţele acestora au fost percheziţionate şi echipamentele confiscate.

Ekaterina Anikievici, de la site-ul de ştiri rusesc SOTA.vision, şi Konstantin Iarov de la RusNews, au fost, de asemenea, reţinuţi de poliţie în timp ce transmiteau despre percheziţia la domiciliul lui Favorskaia. Iarov a fost bătut de poliţie, ameninţat cu violenţe de natură sexuală şi dus la spital, potrivit Reporteri fără frontiere. Iarov este acuzat de "nesupunere" faţă de poliţie şi riscă 15 zile de detenţie, a precizat grupul.

La Ufa, la 1.300 de kilometri est de Moscova, autorităţile ruse au reţinut-o, miercuri, pe Olga Komleva, reporter la RusNews. De asemenea, au acuzat-o de extremism şi de implicare cu Navalnîi şi cu organizaţia sa.

OVD-Info a precizat că Favorskaia a fost reţinută iniţial pe 17 martie, după ce a depus flori pe mormântul lui Navalnîi. Ea a petrecut 10 zile în închisoare după ce a fost acuzată de nesupunere faţă de poliţie, dar când această perioadă de detenţie s-a încheiat, autorităţile au acuzat-o din nou şi i-au ordonat să se prezinte vineri la Tribunalul districtual Basmanny din Moscova, a precizat OVD-Info.

Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi a fost desemnată organizaţie extremistă de către autorităţile ruse, ceea ce înseamnă că persoanele asociate cu aceasta riscă să fie condamnate la închisoare dacă vor continua să fie implicate în activitatea sa.

Kira Iarmiş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a declarat că Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele fundaţiei şi a sugerat că autorităţile ruse au luat-o în vizor pentru că îşi făcea meseria de jurnalist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor