O explozie a lovit conducta egipteană de gaze naturale către Israel

o explozie a lovit o conductă de gaze ce făcea legătura între Egipt şi Israel, conductă care furnizează gaze şi către Iordania.
Epoch Times România
06.02.2012

Duminică, o explozie a lovit o conductă de gaze ce făcea legătura între Egipt şi Israel, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri împotriva instalaţiei care traversează regiunea Sinai din ce în ce mai volatilă, au raportat martori şi mass-media de stat citaţi de Reuters.

Conducta, care furnizează gaze şi către Iordania, a fost atacată de cel puţin 12 de ori de când preşedintele egiptean Hosni Mubarak a fost înlăturat în februarie 2011.

Ultima explozie a avut loc în zona vestică Massaeed a oraşul mediteranean Al-Arish, la nord de Sinai. Pomparea de gaz a fost oprită după explozie.

Securitatea din Sinai s-a redus după căderea lui Mubarak, pe măsură ce prezenţa poliţiei s-a micşorat în tot Egiptul.

Înţelegerea de 20 de ani a Egiptului cu Israelul privind gazele, semnată în epoca lui Mubarak, este nepopulară în rândul unor egipteni, criticii susţinând că Israelul nu plăteşte suficient pentru gaz.

Exploziile anterioare au dus la întreruperi de săptămâni de-a lungul conductei controlate de Gasco, o filială a companiei naţionale de gaze EGAS.

Egiptul a declarat în noiembrie că va înăspri măsurile de securitate de-a lungul conductei, prin instalarea unor dispozitive de alarmă şi a unor patrule de securitate prin recrutarea unor beduini din zonă.

Egiptul şi-a dublat preţul gazelor pentru Iordania, în octombrie. Iordania a declarat luni că va creşte preţurile la energia electrică din februarie, pentru a acoperi creşterea costurilor combustibilului importat, după pierderea aprovizionării regulate cu gaze prin Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor