"Nu se va termina cu Rusia învingând Ucraina" – Kievul va primi un arsenal militar impresionant

Joe Biden
Joe Biden (Drew Angerer / Getty Images)

Joe Biden a declarat joi, la finele summitului NATO, că Statele Unite vor oferi încă 800 de milioane de dolari în arme şi ajutor militar Ucrainei şi a salutat curajul ucrainenilor care lupta contra invaziei Rusiei din februarie.

Vorbind după un summit NATO în cadrul căruia alianţa a fost de acord să primească şi Finlanda şi Suedia în cadrul blocului nord-atlantic, Biden a declarat că Statele Unite şi aliaţii săi din NATO au fost uniţi în a se opune preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Nu ştiu cum se va termina, dar nu se va termina cu Rusia învingând Ucraina", a declarat Biden într-o conferinţă de presă. "Ucraina a dat deja o lovitură severă Rusiei".

Biden, care părea să pregătească aliaţii pentru un conflict de lungă durată în Ucraina, în ciuda discuţiilor din martie despre o posibilă victorie, a adăugat: "Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie". El a refuzat să dea mai multe detalii.

Planurile pentru un nou ajutor, în condiţiile în care NATO se repoziţionează din nou pe picior de Război Rece cu o consolidare masivă a forţelor, au venit în timp ce ucrainenii au folosit obuziere pentru a recuceri avanpostul strategic Insula Şerpilor.

Biden promisese anterior mai multe trupe, avioane şi nave de război americane pentru Europa, în timp ce NATO a convenit să îşi consolideze mijloacele de descurajare, punând peste 300.000 de soldaţi în stare de alertă maximă începând cu jumătatea anului viitor.

"Statele Unite fac exact ceea ce am spus că vom face dacă Rusia ne invadează, să ne consolidăm poziţia de forţă în Europa", a declarat Biden. "Statele Unite mobilizează lumea pentru a fi alături de Ucraina".

Joe Biden a mai anunţat în cadrul summitului NATO, ca aliaţii occidentali vor trimite Ucrainei „aproape 140.000 de sisteme antitanc, peste 600 de tancuri, aproape 500 de sisteme de artilerie, peste 600.000 de obuze de artilerie, precum şi sisteme avansate de rachete cu lansare multiplă, sisteme anti-nava şi sisteme de apărare aeriană”.

Ulterior Pentagonul a precizat că Biden nu s-a referit la noi promisiuni din partea a 50 de ţări, ci a însumat toate armele pe care acestea se angajaseră anterior să le transfere Ucrainei.

Represalii ruseşti

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Londra va oferi Ucrainei un alt ajutor militar în valoare de 1 miliard de lire sterline (1,22 miliarde de dolari), în timp ce omologul său francez Emmanuel Macron a declarat că Franţa va livra în curând încă şase tunuri CAESAR.

Contribuţia Marii Britanii include sisteme de apărare aeriană şi noi echipamente de război electronic, ducând sprijinul la peste 2,3 miliarde de lire sterline de la invazia Moscovei, o sumă financiară despre care guvernul britanic a spus că este a doua după ajutorul american.

Putin nu părea pregătit să se retragă sau să negocieze termenii unui acord de pace, a declarat Johnson.

"Nu pare să fie nimic de discutat. Pentru că nu numai că poporului ucrainean i-ar fi foarte greu să facă un acord, dar Putin nici măcar nu oferă un acord", a declarat Johnson într-o conferinţă de presă.

În cea mai mare schimbare în securitatea europeană din ultimele decenii, Finlanda şi Suedia vor semna marţea viitoare protocolul oficial de aderare la NATO, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, deşi ratificarea de către parlamentele celor 30 de membri ar putea dura un an.

Erdogan a declarat că Suedia a promis să extrădeze 73 de persoane pe care le-a descris ca fiind terorişti.

"În primul rând, Suedia şi Finlanda ar trebui să îşi îndeplinească îndatoririle, iar acestea sunt în textul ... Dar dacă nu o fac, bineînţeles că nu se pune problema ca ratificarea să fie trimisă parlamentului nostru", a declarat Erdogan.

Putin a declarat, miercuri, că Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă dacă NATO va desfăşura trupe sau infrastructură în Finlanda sau Suedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe