Noul premier neozeelandez a depus jurământul. “Chippy” a condus strategia “zero-Covid” a ţării

Chris Hipkins
Chris Hipkins (Facebook / ottindiaofficial)

Chris Hipkins a depus jurământul în calitate de al 41-lea prim-ministru al Noii Zeelande. În vârstă de 44 de ani, acesta a fost numit oficial în funcţie la Wellington, la o săptămână după demisia şocantă a Jacindei Ardern.

Ardern, în vârstă de 42 de ani, a declarat că nu mai are "destulă energie în rezervor" pentru a conduce ţara. Guvernatorul general al ţării, Cindy Kiro, a acceptat miercuri demisia oficială a acesteia.

Hipkins, poreclit “Chippy” şi-a construit o reputaţie ca ministru care a condus strategia Covid-19 a Noii Zeelande, relatează BBC.

La reuniunea de grup a Partidului Laburist aflat la guvernare, care a avut loc în weekend, Hipkins a primit sprijin unanim pentru a fi promovat la conducerea ţării, iar acum se confruntă cu sarcina dificilă de a păstra puterea la viitoarele alegeri generale din octombrie.

Sondajele de opinie au sugerat că partidul său se află în urma opoziţiei conservatoare, Partidul Naţional, în ceea ce priveşte popularitatea.

Această ţară de cinci milioane de locuitori a fost printre primele care au închis graniţele. Această măsură a fost lăudată pentru faptul că Noua Zeelandă nu a fost năpădită de virus la începutul pandemiei, dar frustrarea s-a instalat mai târziu în rândul neozeelandezilor obosiţi de strategia de toleranţă zero, care a dus la închiderea întregii ţări din cauza unei singure infecţii.

Hipkins a recunoscut anterior că ar fi trebuit să reducă mai devreme controalele stricte.

Recent, Hipkins a deţinut şi portofoliile unor ministere importante: educaţiei, poliţiei şi serviciilor publice.

El va organiza miercuri prima reuniune de cabinet.

Ardern şi-a încheiat ultima zi de mandat cu o vizită la Ratana, un orăşel la nord de Wellington, alături de politicieni şi vârstnici din comunitatea Maori. Ea a spus că este pregătită să fie parlamentar, soră şi mamă.