Noul lider al conservatorilor din Austria cere alegeri anticipate

Sebastian Kurz, noul lider al Partidului Popular Austriac de centru dreapta, a cerut alegeri anticipate în această toamnă. Cancelarul social democrat Christian Kern a recunoscut că actuala coaliţie de guvernare este la pământ.
Sebastian Kurz, lider al Partidului Popular Austriac şi ministru de externe al Austriei.
Sebastian Kurz, lider al Partidului Popular Austriac şi ministru de externe al Austriei. (John Macdougall/AFP/Getty Images)

Sebastian Kurz, proaspăt ales lider al conservatorilor din Partidul Popular Austriac (ÖVP), a declarat duminică faptul că va iniţia discuţii cu partenerii săi social democraţi din coaliţie şi le va sugera să propună în comun organizarea de alegeri anticipate.

“Mă voi întâlni mâine cu preşedintele [Alexander] van der Bellen şi cancelarul Christian Kern şi voi face o sugestie”, a afirmat Kurz. “Din punctul meu de vedere, primul pas trebuie să fie acela de a ajunge la o decizie comună în favoarea alegerilor anticipate”.

Kurz, care deţine postul de ministru de Externe al Austriei, a fost ales lider al ÖVP duminică, după demisia de la începutul săptămânii trecute a vicecancelarului Reinhold Mitterlehner.

Coaliţie tulburată

Anunţul lui Mitterlehner, potrivit căruia a demisionat pe fondul unor lupte politice interne, a pus semne mari de întrebare în ceea ce priveşte coaliţia de guvernare a Austriei. Duminică, Kern a recunoscut că s-a aşteptat ca demisia lui Mitterlehner să ducă la alegeri anticipate în această toamnă.

“Cu siguranţă... vor avea loc alegeri, şi presupun în această toamnă”, a declarat Kern postului de televiziune austriac ORF TV.

Până acum, Kern a ezitat să convoace alegeri anticipate, cerând în schimb coaliţiei dificile să continue să continue să lucreze până la expirarea mandatului său în 2018. Totuşi, alegerea lui Kurz la conducerea ÖVP exclude în mod efectiv acest lucru, în condiţiile în care a candidat pe o platformă care a promis desfiinţarea coaliţiei de guvernământ şi convocarea de alegeri anticipate.

Kurz, o tânără stea în politică austriacă, este considerat în mare parte ca cea mai bună speranţă pentru consolidarea poziţiei partidului său conservator, mulţumită pachetului de politici dure, care include şi o poziţie clară împotriva imigraţiei. Unele rapoarte sugerează că ÖVP ar putea progresa, de pe locul 3, pe prima poziţie în sondajele de opinie sub conducerea politicianului în vârstă de 30 de ani.

Colaborare cu Partidul Libertăţii

Cancelarul Kern a avertizat, de asemenea, că după alegerile anticipate, Partidului Libertăţii (FPÖ) – o formaţiune politică populistă de extremă dreapta – ar putea intra în guvernul naţional. Noile date arată că FPÖ conduce în sondajele de opinie, iar candidatul partidului la alegerile prezidenţiale de anul trecut, Norbert Hofer, a ajuns în cea de-a doua rundă, unde a fost învins la limită de politicianul de stânga Van der Bellen.

“Consecinţele vor fi substanţiale”, a mai avertizat Kern.

Orientarea lui Kurz spre dreapta şi estomparea liniei dintre ÖVP şi FPÖ ar putea duce la o situaţie în care cele două partide să formeze o coaliţie de dreapta. În structura actuală a Parlamentului austriac, cele două partide de dreapta se află la doar trei locuri distanţă de formarea unei majorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe