Noul guvernator-marionetă al Hong Kong-ului a cheltuit 1,1 milioane USD pentru campania în care a fost unicul candidat

John Lee - noul guvernator-marionetă al Hong Kong-ului
John Lee - noul guvernator-marionetă al Hong Kong-ului (Captură ecran)

Noul şef al executivului din Hong Kong, John Lee, a primit donaţii de aproape 11,3 milioane de dolari HK în timpul campaniei sale electorale de la începutul acestui an, potrivit documentelor oficiale publicate luni. Lee a candidat pentru funcţia de conducere a oraşului în luna mai prin intermediul unor alegeri în cerc restrâns în care a fost singurul candidat, informează The Guardian.

Lee a cheltuit aproximativ 9 milioane de dolari HK (1,1 milioane de dolari SUA) din donaţii pentru campania sa, majoritatea fiind împărţite între reclame, adunări, chiria birourilor şi transport. Cea mai mare parte a costurilor de publicitate, aproximativ 2 milioane de dolari HK, a mers către publicitate pe reţelele de socializare, în timp ce 710.000 de dolari HK din fondurile alocate pentru chiria biroului şi transport au fost cheltuite pentru securitate. Fondurile neutilizate au fost donate organizaţiei caritabile locale Community Chest of Hong Kong, se arată în documentul depus.

Campania de socializare a lui Lee în perioada premergătoare alegerilor a inclus postări pe Facebook şi Instagram pentru promovarea candidaturii sale la funcţie. Postările au inclus imagini de desene animate cu citate şi detalii despre politicile propuse de el, cu sloganul "Fratele Chiu vă poate ajuta", cu referire la numele chinezesc al lui Lee, Lee Ka-Chiu.

Donaţiile au provenit de la 59 de grupuri de afaceri şi grupuri comunitare pro-Beijing, potrivit rapoartelor presei locale. Lee, care, împreună cu alţi 11 oficiali din Hong Kong şi China, se află sub sancţiunile SUA pentru rolul său în reprimarea disidenţei în fosta colonie britanică, a primit donaţiile în numerar şi a cumpărat trei contoare de bancnote şi un seif pentru fonduri.

Beijingul a revizuit procesele electorale din oraş la începutul anului 2021 astfel încât, potrivit criticilor, s-a asigurat că niciun candidat nu poate fi ales fără sprijinul autorităţilor centrale.

În cadrul noului sistem, un comitet format din aproximativ 1.500 de oameni de afaceri şi alte părţi interesate, în majoritate pro-Beijing, aleg liderul oraşului în cadrul unor alegeri în cerc închis, dintre candidaţii verificaţi.

Opoziţia politică prodemocratică din Hong Kong a fost aproape zdrobită de o campanie de represiune în domeniul securităţii naţionale de la jumătatea anului 2020, majoritatea covârşitoare a acesteia aflându-se în spatele gratiilor în aşteptarea unui proces, retrasă din viaţa publică sau în exil autoimpus.

Cheltuielile lui Lee pentru reclame pe reţelele de socializare au fost de peste şase ori mai mari decât cele din campania electorală a fostei şefe a executivului Carrie Lam în 2017. Aceasta a cheltuit aproximativ 300.000 de dolari pentru funcţionarea paginii sale de Facebook în timpul alegerilor cu cerc închis împotriva altor doi candidaţi nominalizaţi. În 2017, Lam a strâns aproximativ 18,7 milioane de dolari HK şi a cheltuit 12,5 milioane de dolari HK.

Conform legilor electorale din Hong Kong din 2022, suma maximă a cheltuielilor pe care un candidat la funcţia de şef al executivului poate să le suporte în timpul unei campanii electorale este de 17,6 milioane de dolari.

Fostul şef al securităţii, considerat în general un dur şi un loialist convins al Beijingului, a fost învestit în funcţia de şef al executivului din Hong Kong vineri, săptămâna trecută, de către preşedintele chinez Xi Jinping, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a trecerii oraşului de la conducerea britanică la cea chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe