Noul director al Serviciului Secret anunţă schimbări după tentativa de asasinare a lui Trump

Donald Trump luat de pe scenă în Butler, Pennsylvania, 13 iullie 2024 (Anna Moneymaker/Getty Images)
Zachary Stieber and Samantha Flom
01.08.2024

Directorul interimar al Serviciului Secret din SUA, Ronald Rowe Jr., a declarat că îi este ruşine că un acoperiş din apropierea locului unde a avut loc mitingul de campanie al lui Donald Trump nu a fost mai bine securizat.

Serviciul Secret face schimbări în urma tentativei de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump, a anunţat marţi noul director interimar al agenţiei.

Rowe a declarat că s-a deplasat la locul evenimentului din 13 iulie din Butler, Pennsylvania, unde fostul preşedinte a fost împuşcat şi rănit uşor, aparent de către un bărbat care a tras de pe acoperişul unei clădiri din apropiere.

De asemenea, Rowe a spus că ceea ce a văzut în timp ce se afla în poziţia culcat pe acoperişul acelei clădiri l-a făcut să se simtă "ruşinat".

"În calitate de ofiţer de carieră în domeniul aplicării legii şi de veteran cu 25 de ani în cadrul Serviciului Secret, nu pot apăra motivul pentru care acel acoperiş nu a fost mai bine securizat", a declarat acesta în faţa a două comisii senatoriale americane din Capitol Hill.

"Pentru a preveni apariţia unor erori similare în viitor, am ordonat personalului nostru să se asigure că fiecare plan de securitate al locului de desfăşurare a evenimentului este verificat în detaliu de mai mulţi supervizori cu experienţă înainte de a fi pus în aplicare".

În plus, Rowe a spus că el crede că agenţii au avut suficient timp pentru a planifica mitingul şi a numit ceea ce s-a întâmplat un "eşec pe mai multe niveluri".

Pe lângă fostul preşedinte Trump, a cărui ureche a fost rănită de unul dintre gloanţele trase asupra sa, alte trei persoane au fost de asemenea lovite. Corey Comperatore, fost şef al unui departament de pompieri, în vârstă de 50 de ani, a fost ucis în timp ce încerca să îşi protejeze soţia şi fiica. Celelalte două victime ale împuşcăturilor au fost spitalizate, dar au fost externate între timp.

Anchetă internă

Rowe a preluat funcţia de director interimar după ce Kimberly Cheatle, numită de preşedinte în funcţia de director, a demisionat la 23 iulie, în contextul în care i s-a cerut să demisioneze.

Cheatle, în declaraţiile făcute în faţa Congresului înainte de a demisiona, a afirmat că tentativa de asasinat a reprezentat "cel mai important eşec operaţional al Serviciului Secret din ultimele decenii".

Rowe a mai declarat că a lansat o anchetă internă şi că va trage la răspundere angajaţii Serviciului dacă se va constata că au încălcat protocoalele agenţiei. Aceştia ar putea fi chiar concediaţi.

Până în prezent, însă, niciun angajat al Serviciului nu a fost eliberat din funcţie, lucru pus sub semnul întrebării de senatorul republican Josh Hawley.

"Faptul că un fost preşedinte a fost împuşcat, că un bun american a murit, că alţi americani au fost grav răniţi - nu este un eşec suficient de mare al misiunii pentru a spune că persoana care a decis că acea clădire nu ar trebui să fie în perimetrul de securitate ar trebui probabil să fie demisă?", a întrebat Hawley în timpul unui schimb de replici deosebit de aprins.

Rowe a răspuns că ar prefera să lase ancheta să se desfăşoare înainte de a lua astfel de măsuri.

"Nu mă voi grăbi să judec", a spus directorul interimar, promiţând să tragă angajaţii la răspundere "cu integritate".

Senatorul republican Lindsey Graham a fost de acord cu Hawley că răspunderea ar necesita probabil mai mult decât o simplă anchetă.

"Cred că avem nevoie de responsabilitate individuală, iar oamenii trebuie să fie traşi la răspundere - de fapt, să îşi piardă locul de muncă, dacă este necesar - pentru a trimite un mesaj", a spus Graham.

Deficienţe de securitate

Congresmenii din ambele partide au declarat că Serviciul Secret ar fi trebuit să asigure securitatea acoperişului clădirii din apropiere sau să se asigure că alţi ofiţeri de poliţie asigură securitatea acoperişului.

Lunetiştii l-au reperat pe trăgător - care a fost identificat de autorităţi ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani - cu o oră şi 45 de minute înainte ca focurile de armă să fie trase, potrivit mesajelor text dezvăluite săptămâna aceasta, dar niciun ofiţer nu a reţinut persoana suspectă, potrivit oficialilor.

Directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a declarat că atacatorul s-a înscris pentru a participa la miting pe 6 iulie - la doar trei zile după ce acesta a fost anunţat. În aceeaşi zi, el a efectuat o căutare pe internet pentru a afla la ce distanţă se afla Lee Harvey Oswald de preşedintele John F. Kennedy atunci când l-a asasinat.

Anchetatorii cred că Matthew Crooks a vizitat locul mitingului de trei ori în cursul săptămânii următoare - o dată pe 7 iulie pentru a planifica şi apoi de două ori în ziua evenimentului. Cu aproximativ două ore înainte de a trage cu arma, Crooks a survolat zona cu o dronă timp de 11 minute - o performanţă pe care ofiţerii de aplicare a legii nu au putut să o realizeze.

Rowe a atribuit acest eşec unei "probleme de conexiune" celulară.

Senatorul republican John Cornyn a întrebat cum se face că presupusul trăgător nu pare să fi avut nicio problemă în a-şi conecta propria dronă la internet. Rowe a spus că nu are "nicio explicaţie".

În ceea ce priveşte modul în care Crooks a reuşit să aducă o puşcă pe şantier fără a fi detectat, Abbate a spus că este posibil să fi demontat puşca şi să o fi depozitat în rucsacul său.

"Nu avem dovezi concludente în acest sens", a menţionat el.

Un eşec raportat pe care Rowe l-a infirmat a fost afirmaţia că Serviciul Secret nu s-a întâlnit cu forţele de ordine locale înainte de eveniment pentru a discuta despre securitate. Potrivit directorului interimar, în ziua evenimentului, personalul agenţiei s-a întâlnit cu Jason Woods, şeful echipei Butler Emergency Services Unit.

"Trebuia să avem o şedinţă de informare faţă în faţă cu membrii Serviciului Secret de fiecare dată când aceştia au sosit şi acest lucru nu s-a întâmplat niciodată", a declarat anterior Woods pentru ABC News.

Rowe a negat, de asemenea, că personalul Serviciului a fost redirecţionat pentru a asigura securitatea unui eveniment din apropiere, la care urma să vorbească Prima Doamnă Jill Biden.

"A existat un agent aeroportuar care, de fapt, s-a ocupat de solicitarea de personal pentru detaliile lui Trump", a spus el. "Ei s-au ocupat de sosirea la aeroport".

Posibila identificare a reţelelor sociale ale atacatorului

O nouă informaţie dezvăluită la audiere a fost că FBI ar fi putut identifica unul dintre conturile de social media ale suspectului. Pe cont au fost postate mai mult de 700 de comentarii din 2019 până în 2020, dar Abbate a declarat că anchetatorii nu sunt siguri că acest cont i-ar fi aparţinut lui Crooks.

"Unele dintre aceste comentarii, dacă pot fi atribuite în cele din urmă atacatorului, par să reflecte teme antisemite şi anti-imigraţie, să îmbrăţişeze violenţa politică şi sunt descrise ca fiind de natură extremistă", a spus el.

Abbate nu a precizat pe ce platformă de social media au fost făcute comentariile înainte de a verifica legătura cu Crooks. Cu toate acestea, el a declarat că FBI analizează conţinutul pentru a afla motivul şi modul de gândire al atacatorului la momentul incidentului.

Anchetatorii au identificat, de asemenea, un cont Gab despre care cred că ar putea fi legat de Crooks.

De la preluarea conducerii săptămâna trecută, Rowe a declarat că a început deja să intensifice protocoalele de securitate ale Serviciului pentru a se asigura că un incident precum cel din 13 iulie nu se va mai repeta.

O schimbare esenţială este faptul că agenţia va lansa o "platformă operaţională comună" pentru a permite forţelor de ordine locale să aibă un canal de comunicare direct cu agenţii Serviciului aflaţi la faţa locului.

Mulţi oficiali au precizat că eşecul comunicării între forţele însărcinate cu securizarea evenimentului preşedintelui ar fi parţial responsabil pentru împuşcături.

În plus, Rowe a declarat că Serviciul Secret îşi extinde, de asemenea, utilizarea dronelor "pentru a se asigura că persoanele şi locurile pe care le protejăm sunt în siguranţă".

El a afirmat că agenţia a consolidat deja protecţia pentru toate persoanele care trebuie protejate şi efectuează evaluări ale ameninţărilor pentru toate aceste persoane. De asemenea, agenţia a început să protejeze şase persoane noi, inclusiv pe senatorul JD Vance, care a fost ales recent să fie partener de candidatură al fostului preşedinte Trump, şi pe candidatul independent la preşedinţie Robert F. Kennedy Jr., căruia oficialii i-au refuzat anterior protecţia în mai multe rânduri.

FBI, Camera Reprezentanţilor a SUA şi Poliţia de Stat din Pennsylvania investighează, de asemenea, tentativa de asasinat, la fel ca inspectorul general al Departamentului de Securitate Internă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor