Nora preşedintelui SUA, un alt membru al familiei Biden care a primit bani din China

Hunter şi Hallie Biden
Hunter şi Hallie Biden (YouTube Screenshot)

Hallie, nora preşedintelui american Joe Biden, este misterioasa "nouă" membră a familiei Biden care a fost plătită cu bani chinezeşti în 2017, a dezvăluit, în exclusivitate pentru The Washington Post, preşedintele republican al Comisiei de supraveghere din Camera Reprezentanţilor, James Comer.

Comer a declarat că plăţile către Hallie au fost dezvăluite în documente bancare citate.

Înregistrările arată că Hallie Biden a primit 35.000 de dolari pe parcursul a două transferuri în 2017 de la asociatul familiei Biden, Rob Walker, care a primit 3 milioane de dolari la 1 martie 2017 de la State Energy HK Limited, o firmă afiliată la CEFC China Energy.

Preşedintele Biden, care ar fi fost "the big guy" menţionat în comunicările cu privire la compania chineză, a luat masa la reşedinţa lui Hallie Biden vinerea trecută, în timpul călătoriei sale obişnuite de weekend acasă, în Delaware. Nu este clar dacă au discutat despre bomba iminentă, pe care Comer a provocat-o public luni seară la emisiunea "Hannity" de la Fox News.

Un transfer către Hallie de la Robinson Walker LLC, în valoare de 25.000 de dolari, a avut loc pe 20 martie 2017, a scris personalul lui Comer joi dimineaţă, într-o notă către membrii comisiei. Un alt transfer de 10.000 de dolari a avut loc pe 13 februarie - ridicând "multe întrebări", potrivit unui consilier al comisiei, din cauză că a venit cu puţin timp înainte, şi nu după, câştigul de 3 milioane de dolari, relatează New York Post.

Informaţia creează o nouă şi neaşteptată cale de investigaţie - iar memo-ul arată că înregistrările bancare nu includ prenumele tuturor beneficiarilor din familia Biden, ceea ce înseamnă că ar putea exista şi alte persoane implicate, pe lângă Hunter Biden şi primul frate James Biden.

Hallie Biden este văduva lui Beau Biden, care a murit de cancer la creier în 2015, mama a doi dintre nepoţii preşedintelui, Natalie şi Robert Hunter. Ea a avut o relaţie cu celălalt fiu al preşedintelui, Hunter, între anii 2016 şi 2019, perioadă care a inclus afacerile cu China.

"Democraţii au descris citaţia noastră ca furnizând nimic mai mult decât înregistrări pentru Papa John's şi Starbucks, dar nu au menţionat înregistrările pe care le-am primit şi care documentează schemele de afaceri ale familiei Biden", a declarat Comer pentru The Post, referindu-se la dezvăluirea citaţiilor de către membrul principal al comisiei, reprezentantul Jamie Raskin, în această săptămână.

"Pe parcursul mai multor ani, membrii familiei Biden şi companiile lor au primit plăţi de peste 1,3 milioane de dolari din conturi legate de asociatul lor Rob Walker", a afirmat Comer. "Cea mai mare parte a acestor bani a venit ca urmare a unei telegrame de la o companie energetică chineză şi a ajuns nu numai la Hunter şi James Biden, ci şi la Hallie Biden şi la un 'Biden' necunoscut."

Comer a adăugat: "Nu este clar ce servicii au fost furnizate pentru a obţine această sumă exorbitantă de bani".

Mai mult de o treime dintre cele 3 milioane de dolari pe care firma lui Walker le-a primit a fost transmisă asociatului familiei Biden, James Gilliar, iar "aproape exact aceeaşi sumă", 1.065.000 de dolari, a fost distribuită între membrii familiei Biden pe parcursul a trei luni, se arată în nota comisiei.

Memorandumul personalului lui Comer susţine că înregistrările bancare ridică întrebări pentru anchetatori, inclusiv "de ce Hallie Biden - despre care s-a raportat public că lucrează pe post de consilier şcolar - a primit bani de la Robinson Walker, LLC; şi ... cine este titularul contului bancar intitulat 'Biden'".

Un cont bancar identificat în înregistrări ca aparţinând lui "Biden" - fără prenume - a primit 70.000 de dolari din contul lui Walker în patru tranşe plătite între 6 martie şi 17 mai 2017, potrivit memorandumului. Restul banilor par să fi mers către entităţi controlate de Hunter şi James Biden.

"Comisia continuă să investigheze identitatea acestui titular de cont", se arată în nota de la biroul lui Comer.

Fondurile chinezeşti au ajuns la celebra familie politică la mai puţin de două luni după ce Joe Biden a părăsit funcţia de vicepreşedinte al lui Barack Obama.

Walker, care a distribuit banii, este un fost oficial al administraţiei Clinton, a cărui soţie, Betsy Massey Walker, a fost asistenta primei doamne Jill Biden în timpul vicepreşedinţiei lui Joe Biden, a relatat anterior The Post.

Ian Sams, purtător de cuvânt al preşedinţiei, a respins noile dezvăluiri ca fiind un "atac" la adresa familiei Biden.

"După un atac dezgustător în care s-a plâns că fiul decedat al preşedintelui, Beau, nu a fost niciodată urmărit penal cât timp era în viaţă, congresmanul Comer a decis acum să se ia de văduva lui Beau", a declarat Sams. "În loc să atace în mod bizar familia preşedintelui, poate că republicanii din Camera Reprezentanţilor ar trebui să se concentreze pe colaborarea cu preşedintele pentru a obţine rezultate pentru familiile americane în ceea ce priveşte priorităţile importante, cum ar fi reducerea costurilor şi consolidarea sistemului de sănătate".

Un purtător de cuvânt al echipei juridice a lui Hunter Biden a confirmat joi plăţile.

"Hunter Biden, un cetăţean cu toate drepturile de a-şi continua propriile afaceri, s-a alăturat mai multor parteneri de afaceri în căutarea unui joint venture cu o companie energetică legitimă din China. Hunter a primit partea sa de fonduri, pe care a împărţit-o cu unchiul său, James Biden, şi Hallie Biden... şi nimeni altcineva", a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Fox News.

Printre noile indicii care au ieşit la iveală în registrele bancare se numără dezvăluirea faptului că banii au circulat şi între contul lui Walker şi cele ale membrilor familiei Biden în 2015, pe când Joe Biden era încă vicepreşedinte.

"La 5 noiembrie 2015, Robinson Walker, LLC a primit un transfer bancar de la o companie (Comitetul continuă să investigheze identitatea titularului contului acestei companii) care avea un cont bancar în străinătate în valoare de 179.836,86 dolari", se arată în memoriul lui Comer.

Memorandumul Comisiei de supraveghere notează că, într-o asemănare izbitoare cu plata celor 3 milioane de dolari la începutul anului 2017, suma mai mică din 2015 pare să fi fost, de asemenea, împărţită în trei părţi între Walker, Gilliar şi familia Biden - 59.000 de dolari fiind transferaţi pe 9 noiembrie 2015 în contul lui "Robert Biden". Robert este prenumele legal al lui Hunter Biden.

Hunter Biden şi fratele preşedintelui, James, au câştigat cel puţin 4,8 milioane de dolari de la CEFC China Energy, o rotiţă care a dispărut între timp în campania de influenţă externă a Beijingului pentru proiectul "Belt and Road" ("Centura şi drumul"), în 2017 şi 2018, potrivit unor rapoarte anterioare privind laptopul abandonat al lui Hunter.

Hallie Biden a fost anterior subiectul unor ştiri pentru că ar fi aruncat o armă aparţinând lui Hunter într-un tomberon din Delaware în octombrie 2018, în timpul relaţiei lor tumultoase.

Determinarea legăturilor proprii ale lui Joe Biden cu fondurile chinezeşti este o prioritate pentru republicanii din Camera Reprezentanţilor.

The Post a relatat în exclusivitate în octombrie 2020 că fostul laptop al lui Hunter includea un e-mail din mai 2017 de la Gilliar care propunea ca "the big guy" să primească 10% din afacerea CEFC.

Un denunţător, fostul asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, a ieşit în faţă chiar înainte de alegerile din 2020 pentru a susţine că s-a întâlnit personal cu Joe Biden în mai 2017 pentru a discuta despre compania CEFC.

Atât Bobulinski, cât şi Gilliar l-au identificat pe Joe Biden ca fiind "the big guy" la care se face referire în mesajul din mai 2017.

Republicanii îl acuză pe Biden că este prea blând cu China în probleme precum determinarea originii COVID-19, care a ucis peste 1 milion de americani, şi oprirea exporturilor de fentanil, care a ucis aproximativ 196.000 de americani în perioada 2018 - 2021.

Între timp, registrele de afaceri online indică faptul că primul fiu al lui Biden deţine încă o participaţie de 10% în BHR Partners, o companie susţinută de statul chinez, care afirmă că administrează active în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

Hunter a cofondat BHR Partners în 2013, la câteva săptămâni după ce s-a alăturat tatălui său, la acea vreme vicepreşedinte al SUA, la bordul Air Force Two într-o călătorie oficială la Beijing, potrivit Wall Street Journal.

Hunter l-a prezentat pe tatăl său directorului general al BHR, Jonathan Li, în holul unui hotel, iar Joe Biden a trimis ulterior scrisori de recomandare pentru colegiul copiilor lui Li.

Hunter Biden face obiectul unei anchete federale a procuraturii americane din Delaware pentru posibile fraude fiscale, lobby ilegal în străinătate şi alte infracţiuni.

Primul fiu al preşedintelui SUA a declarat că a plătit până la "jumătate" din veniturile sale tatălui său.

Dezvăluirile din citaţia bancară vin în contextul în care Comisia de supraveghere îşi intensifică ancheta privind afacerile externe ale familiei Biden.

Miercuri, personalul lui Comer a început să analizeze rapoartele de activitate suspectă ale Departamentului Trezoreriei din SUA privind tranzacţiile familiei Biden, care se aşteaptă să includă relaţii de afaceri cu alte ţări, precum Rusia şi Ucraina.

Totodată, a cerut documente de vânzare pentru operele de artă ale lui Hunter care au fost vândute, aparent unor cumpărători anonimi, printr-o galerie din Manhattan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe