Noi emoţii pentru foştii şefi ai Jandarmeriei. Tribunalul Bucureşti analizează redeschiderea Dosarului "10 august"

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti
Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti (Mihut Savu / Epoch Times)

UPDATE. Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 16 februarie solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", relatează Agerpres.

* * *

Solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, în dosarul ”10 august”, este discutată, vineri, de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, a anunţat B1 TV.

Cererea DIICOT a ajuns pe masa judecătorilor după ce anul trecut, pe 4 august, sub presiunea opiniei publice, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului dispusă de subalternul său Doru Stoica, şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia de redeschidere a anchetei trebuie însă aprobată de un judecător, iar solicitarea a trecut de atunci pe la mai multe instanţe, fără ca vreuna să îşi asume responsabilitatea luării unei decizii în acest sens.

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, Tribunalul Bucureşti a amânat solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august” pentru vineri, 22 ianuarie 2021, magistraţii argumentând că au nevoie de timp pentru a studia dosarul după ce, în 16 octombrie, au amânat pentru azi dezbaterea respectivei solicitări.

Concret, fosta şefă DIICOT a trimis ordonanţa de infirmare a clasării la Curtea de Apel Bucureşti, deşi aceasta nu avea competenţă pe acest caz. Aşadar, pe 10 august 2020, CAB a decis trimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti dar cu „escală” la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, dar respinsă de magistraţi.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de judecători, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. Aceştia urmează să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne