Ninsoarea nu a mai creat probleme la intrările în Bucureşti, jandarmii ilfoveni vor acţiona până pe 7 februarie

(OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
03.02.2012

Traficul rutier în ţară şi la intrarea în Bucureşti se desfăşoară normal, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi Inspectoratului de Jandarmi Ilfov. Acesta din urmă a precizat că jandarmii ilfoveni vor acţiona până pe 7 februarie pentru prevenirea blocajelor rutiere în patru puncte cheie.

"Nu au fost probleme deosebite în noaptea de 2 spre 3 februarie la intrările spre Bucureşti. Efectivele Jandarmeriei Ilfov acţionează integrat, în perioada 2-7 februarie, sub coordonarea Prefectului judeţului Ilfov Dan Baranga, împreună cu Poliţia Ilfov şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov", a declarat oficialul Jandarmeriei Ilfov, căpitanul Mădălin Preda.

Cele patru puncte cheie unde sunt prezente opt echipaje ale jandarmeriei sunt pe DN1 la Otopeni, pe DN2 la Afumaţi, pe DN3 în Pantelimon şi Brăneşti şi pe DN5 Jilava şi 1 Decembrie.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al IGSU, Alin Maghiar, nici la nivelul ţării nu s-au înregistrat probleme deosebite din cauza viscolului, în continuare fiind blocate DN 22 Rîmnicu Sărat - Brăila, DN 2C Costeşti - Slobozia şi DN 23B Măicăneşti - Codreşti, iar pe DN 2, între Bucureşti şi Buzău, sunt restricţionate autovehiculele cu tonaj mai mare de 3,5 tone.

O atenţionare Cod Galben de ninsori abundente, viscol şi polei valabilă în toată ţara intră în vigoare începând din data de 3 februarie, ora 10.00, şi este valabilă până în data de 5 februarie, ora 20.00.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în acest interval, în toate zonele ţării, începând din sud-vest, se vor semnala ninsori abundente însoţite de viscol, iar vântul va sufla cu până la 60 km(h, mai ales în sud şi sud-est.

La munte vântul va sufla cu rafale de până la 90 km/h, viscolind şi spulberând zăpada, iar noul strat de nea va depăşi 20 de centimetri.

Totodată, specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) precizează că, în zonele de sud-est, precipitaţiile se vor transforma în ploaie şi lapoviţă, fapt ce va conduce la apariţia poleiului.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a ordonat miercuri seară pregătirea efectivelor şi tehnicii militare de pe întreg teritoriul ţării pentru a fi în măsură să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale, pentru limitarea efectelor ninsorilor abundente, viscolului şi temperaturilor negative extreme preconizate pentru perioada 2-7 februarie, informează MApN.

Potrivit sursei citate, armata este pregătită să intervină în sprijinul populaţiei cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 militari, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale destinate intervenţiilor vor fi organizate pe detaşamente şi vor putea executa misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicaţii, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră şi aeriană.

Premierul Emil Boc le-a cerut joi prefecţilor să nu spună că au fost luaţi prin suprindere de vremea rea, punctând că în cazul în care vor fi respectate procedurile stabilite de lege, atunci situaţia va fi sub control.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor