Nigel Farage, atacat dur de rivalii politici după ce a afirmat că Occidentul a provocat războiul din Ucraina

Politicianul britanic Nigel Farage (Getty Images)
Redacţia
23.06.2024

Politicianul britanic Nigel Farage, lider al partidului Reform UK, a fost criticat pentru afirmaţiile sale potrivit cărora Occidentul a "provocat" invazia rusă în Ucraina prin extinderea spre est a Uniunii Europene şi a alianţei militare NATO, relatează BBC.

Într-un interviu acordat lui Nick Robinson de la BBC, Farage a fost interpelat în legătură cu declaraţiile din trecut, inclusiv atunci când l-a numit pe Putin drept liderul mondial pe care îl admiră cel mai mult în 2014.

"Am spus că nu-mi place ca persoană, dar îl admir ca operator politic, deoarece a reuşit să preia controlul asupra conducerii Rusiei", a spus Farage.

Apoi, el a fost presat în legătură cu o postare pe reţelele de socializare din februarie 2022, când a afirmat că invazia rusă împotriva Ucrainei a fost "o consecinţă a expansiunii UE şi NATO".

Farage a declarat că, încă din anii 1990, a susţinut că "expansiunea tot mai mare spre est" a alianţei militare NATO şi a UE îi dă lui Putin "un motiv pe care să [îl] ofere poporului său pentru a spune că vin din nou după noi şi pentru a merge la război".

El a adăugat: "Noi am provocat acest război. Bineînţeles, este vina [preşedintelui Putin]".

Fostul ministru britanic conservator al Apărării Ben Wallace - care a supervizat răspunsul Marii Britanii la invazia rusă din Ucraina în 2022 - a declarat că Farage "este un pic ca acel om plictisitor de cârciumă pe care l-am întâlnit cu toţii la capătul barului" şi că adesea prezintă "răspunsuri foarte simpliste" la probleme complexe.

De asemenea, el a spus că liderul Reform UK a greşit constant în această problemă, adăugând: "Putin nu invadează cu adevărat Ucraina din cauza extinderii NATO".

Wallace a remarcat că un eseu de 7.000 de cuvinte al liderului rus înainte de declanşarea invaziei - care a fost văzut ulterior ca prezentând raţionamentul său pentru începerea războiului - menţionează NATO într-un singur paragraf.

Ministrul conservator de Interne James Cleverly a declarat că Farage reia "justificarea josnică a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei".

Purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist pentru Apărare, John Healey, a declarat că remarcile lui Farage îl fac "inapt pentru orice funcţie politică în ţară, cu atât mai puţin să conducă un partid serios în Parlament".

Fostul secretar general al NATO Lord Robertson l-a acuzat pe Farage că "repetă linia Kremlinului" şi "găseşte noi scuze pentru acest atac brutal şi neprovocat".

În timpul interviului, liderul Reform UK a susţinut că Lord Robertson a fost de acord că războiul a fost cauzat de extinderea UE.

"Să spui că am provocat Rusia este ca şi cum ai spune că, dacă îţi cumperi o alarmă, într-un fel provoci hoţii", a spus Lord Robertson la emisiunea The World Tonight de la Radio 4.

După interviul difuzat vineri, Farage a declarat pe X (fostul Twitter) că este "una dintre puţinele personalităţi care au fost consecvente şi oneste cu privire la războiul cu Rusia".

Alături de noua declaraţie, el a repostat un discurs din 2014 ţinut în Parlamentul European, în care a cerut Occidentului să "înceteze să se mai joace de-a războiul cu Putin".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor