Nicuşor Dan: Vom stopa risipa. Nu mai dăm bani pentru campanii publicitare şi statui. Reducem cheltuielile cu festivalurile

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că doreşte ca bugetul pentru 2021 să fie unul care stopează risipa. În acest sens, edilul a precizat că nu vor mai fi alocaţi bani campaniilor publicitare şi vor fi reduse în mod substanţial cheltuielile pentru festivaluri, târguri sau decoraţiuni.

“Este un buget prin care stopăm risipa şi să deschidem calea construcţiei, pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie. Şi o să vă dau câteva exemple. Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019, anul de dinainte de pandemie, de peste 200 de milioane de lei. Pentru bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate pe care e bine să le păstrăm, evident, în măsura în care situaţia sanitară ne-o va permite. Renunţăm pentru acest an la achiziţia de autovehicule, nu este o prioritate pentru noi. Nu alocăm bani pentru noi statui. Nu alocăm bani pentru campanii publicitare. În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, aşa cum am anunţat deja, plafonăm salariile la nivelul anului 2020”, a explicat edilul Bucureştiului.

Nicuşor Dan a mai susţinut că bugetul pentru 2021 va fi folosit pentru a “ieşi din minciună” şi din “delirul grandoman al fostei administraţii”, şi pentru a fi făcute lucruri concrete, fundamentale şi “nu spoiala fostei administraţii”.

De asemenea, primarul general a afirmat că a discutat cu reprezentanţii instituţiilor din subordinea Municipalităţii, cerându-le să propună “bugete realiste”. Totodată, Nicuşor Dan a afirmat că unele dintre ele vor primi de 100 de ori mai puţini bani decât au primit în timpul administraţiei conduse de Gabriela Firea, care a dat mai multe milioane de euro unor televiziuni şi publicaţii de ştiri sub forma unor “campanii publicitare”.

“Sunt instituţii din subordine care au propus exact cât le-am dat. Sunt instituţii care au propus de 4-5 ori mai mult, adică noi le dăm de 4-5 ori mai puţin. Sunt unele către care propunem să le dăm de zece ori mai puţin şi sunt două către care propunem să dăm de 100 de ori mai puţin pe bunuri şi servicii. Vom face o evaluare a directorilor şi parte din evaluare va fi rezonabilitatea propunerilor financiare cu care ei au venit către Executiv şi către Consiliul General”, a mai transmis edilul.

În ceea ce priveşte situaţia pe care a găsit-o la Primăria Capitalei după începerea mandatului său, Nicuşor Dan a precizat următoarele:

“Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei, adică bani care ar fi trebuit plătiţi imediat, pe loc, care sunt echivalentul podului peste Dunăre sau al metroului din Drumul Taberei. O mare parte din aceste luni din mandat am petrecut-o pentru a gestiona această situaţie financiară. Am fost în risc de colaps financiar. A existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate. De exemplu, alimentarea cu încălzire a unui cartier, iluminatul public sau chiar transportul public. A existat riscul ca anumite şantiere care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni. Am găsit facturi neplătite din primăvara lui 2019 care au fost eşalonate de mai multe ori”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.