Nicuşor Dan acuză o campanie de dezinformare după victoria împotriva rechinilor imobiliari

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Facebook)

Primarul general Nicuşor Dan a făcut o serie de precizări, luni, pe pagina sa de Facebook, după ce în spaţiul public au fost vehiculate informaţii false pe fundalul deciziei istorice luate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) împotriva rechinilor imobiliari.

"Pentru a risipi confuziile şi a combate diverse dezinformări în contextul deciziei CGMB de suspendare a aplicării PUZ-urilor pentru următoarele 12 luni, vreau să precizez două lucruri. Mai întâi, e fals că nu se va mai construi deloc în Bucureşti. Se poate construi în continuare, dar pe baza Planului Urbanistic General, un document echilibrat (şi care urmează să fie actualizat), ce ţine cont atât de nevoia de spaţiu verde, cât şi de dezvoltarea urbană firească pentru o capitală europeană", a afirmat Nicuşor Dan.

În al doilea rând, primarul general a subliniat că este fals că se opresc construcţiile în derulare sau că se sistează construcţiile deja aprobate.

"Orice proiecte care se află în derulare continuă, inclusiv cele pentru ridicarea de blocuri de locuinţe, astfel încât cei care au plătit deja avansuri pentru achiziţia de apartamente nu vor pierde banii. Reafirm faptul că hotărârea CGMB de suspendare a celor 5 PUZ-uri de sector operează pentru viitor, adică începând cu data de 1 martie 2021, pentru o durată de 12 luni de zile", a declarat Nicuşor Dan.

Reamintim că CGMB a decis, în şedinţa de vineri, cu 29 voturi "pentru" şi 23 "împotrivă", ca termenul de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 să fie de 12 luni.

Ce a declarat după victorie Nicuşor Dan

"Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile a prevalat interesul privat şi diferitele reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet, urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General a luat azi o decizie curajoasă, o decizie corectă şi a dovedit opiniei publice că este o adevărată autoritate publică, cineva care acţionează în interes public şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, între o capitală sufocată de poluare în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardiovasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde care aveau acest statut de spaţiu verde în planul urbanistic general. Bucureştiul ar fi pierdut oportunităţi de dezvoltare cum este metroul de suprafaţă, cum este salba de lacuri din nordul oraşului.

Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul ăsta are nevoie de dezvoltare, dar că această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative.

Este deci o victorie a societăţii civile care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice, împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL - USR care are majoritatea din Consiliul General. Vreau să îi felicit încă o dată pe consilierii generali din aceste două partide care s-au prezentat azi cu toţii la vot - au fost 29 de voturi din 29 -, şi care, în ciuda presiunilor pe care le-au avut fiecare dintre ei de la toate aceste reţele care au făcut rău Bucureştiului, au stat în picioare şi au votat pentru public. Le mulţumesc şi sunt mândru că sunt susţinut de ei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne