Newsweek susţine că Rusia a orchestrat atentatul de la Maratonul din Boston

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Publicaţia online Newsweek a sugerat duminică faptul că fraţii Tsarnaev, responsabili pentru atacul terorist asupra Maratonului din Boston din 2013, au operat în numele Moscovei – chiar dacă agenţiile de securitate ruseşti au anunţat FBI şi CIA că Tamerlan Tsarnaev şi mama acestuia au prezentat riscuri iminente pentru securitate.

Votul britanic pentru Brexit, criza refugiaţilor sirieni din Europa şi ascensiunea politicienilor de dreapta pot avea la origine o singură cauză efectiv remarcabilă: Moscova. “Rusia trebuie să accepte o parte a responsabilităţii” pentru toate aceste evenimente, a scris Andrei Kovalev într-un articol de opinie publicat în 3 septembrie de Newsweek.

În ceea ce priveşte atacul cu două bombe din Boston, s-a întrebat Kovalev, “Este posibil că imigranţii, fraţii Tsarnaev, de naţionalitate cecenă, care au fost responsabili pentru atacul din Boston, să fi acţionat din propria lor iniţiativă? Pare să fie improbabil”.

Kovalev a lucrat ca diplomat în Uniunea Sovietică, pe timpul lui Mihail Gorbaciov dar şi pentru preşedinţii ruşi Boris Elţîn şi Vladimir Putin. “Uneori mi se reproşează că atribui Kremlinului prea multă influenţă în lume”, a precizat el în articol.

Afirmaţia că Rusia ar fi orchestrat atacul terorist ce a avut loc la Maratonul din Boston a fost lansată iniţial de Louise Mensch, fostă membră a Parlamentului britanic, care şi-a câştigat un renume pentru susţinerea rezistenţei anti-Trump, în special prin criticarea Rusiei. Dar, având în vedere tendinţa ei de a numi orice critic ca fiind spion rus, Mensch şi-a pierdut din credibilitate. Recent, ea a fost stânjenită de publicaţia The Guardian pentru că a distribuit pe Internet informaţii inventate de impostor, dar care i-au susţinut agenda “Ruşii sunt în spatele tuturor evenimentelor”.