"Never say never". Kremlinul susţine că Putin nu va muri într-un accident aviatic pentru că aeronavele ruseşti sunt "foarte fiabile"

Vladimir Putin în avion (Getty Images)
Redacţia
13.06.2024

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că liderul ţării, Vladimir Putin, nu va fi implicat într-un accident de avion dacă va călători cu un avion intern, a relatat marţi agenţia de presă de stat TASS.

"Preşedintele rus foloseşte avioane interne. Acestea sunt vehicule foarte fiabile", a declarat Peskov, potrivit Business Insider.

Peskov a vorbit în cadrul unui briefing de presă când a fost întrebat despre recentele accidente aviatice în care şi-au pierdut viaţa preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi vicepreşedintele din Malawi, Saulos Chilima.

Raisi zbura deasupra nord-vestului Iranului când elicopterul său s-a prăbuşit pe 19 mai. La bordul elicopterului se aflau, de asemenea, ministrul iranian de Externe, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est şi alţi oficiali. Nimeni nu a supravieţuit incidentului mortal.

Vicepreşedintele statului african Malawi, Saulos Chilima, şi alte nouă persoane au murit marţi într-un accident de avion. Preşedintele din Malawi, Lazarus Chakwera, a declarat că avionul lui Chilima a fost găsit "complet distrus" în apropierea unui deal din nordul ţării.

Cu toate acestea, Peskov a declarat că este puţin probabil ca astfel de incidente să se întâmple cu avioanele ruseşti, având în vedere standardele de siguranţă riguroase ale Rusiei.

"Toate vehiculele din ţara noastră care transportă cetăţeni sunt, de asemenea, întreţinute la un nivel corespunzător. Există standarde foarte stricte în această privinţă, care sunt, bineînţeles, respectate", a declarat Peskov.

"Avem agenţii de monitorizare. Sistemul funcţionează", a continuat el.

Cu siguranţă, Rusia nu are tocmai cel mai bun dosar în ceea ce priveşte siguranţa zborurilor.

În februarie, Centrul de evaluare a datelor privind accidentele aviatice (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre - JACDEC) a dezvăluit că incidentele de siguranţă a zborurilor din Rusia au crescut de peste două ori în ultimul an, trecând de la 37 de cazuri în 2022 la 81 în 2023.

Problemele de siguranţă a zborurilor din industria aviatică rusă sunt în mare parte din cauza sancţiunilor economice paralizante pe care Occidentul le-a impus în urma invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Aceste restricţii au făcut dificilă întreţinerea aeronavelor companiilor aeriene ruseşti, deoarece nu pot cumpăra avioane sau piese noi.

De fapt, numărul incidentelor de siguranţă a zborurilor din Rusia ar putea fi mult mai mare, afirmă fondatorul şi directorul general al JACDEC, Jan-Arwed Richter.

"Aceste cifre reflectă doar cazurile care au devenit publice. Există încă o cifră obscură de incidente neraportate", a declarat Richter pentru The Telegraph în februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor