Netanyahu transmite administraţiei Biden că Israelul va lovi obiective militare iraniene, nu nucleare sau petroliere

Benjamin Netanyahu (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images via CNN Newsource)
Redacţia
15.10.2024

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a transmis administraţiei Biden că este dispus să lovească obiective militare, şi nu instalaţii petroliere sau nucleare din Iran, potrivit a doi oficiali familiarizaţi cu situaţia, citaţi de The Washington Post. Aceştia susţin că declaraţia lui Netanyahu sugerează faptul că acesta ia în considerare un contraatac mai limitat ca represalii pentru barajul de rachete lansat de Iran la 1 octombrie.

Acţiunea de retorsiune ar fi calibrată pentru a evita percepţia de „interferenţă politică în alegerile din SUA”, a declarat oficialul familiarizat cu această chestiune, semnalând faptul că Netanyahu înţelege că domeniul de aplicare al atacului israelian are potenţialul de a remodela cursa prezidenţială.

Potrivit analiştilor, un atac israelian asupra instalaţiilor petroliere iraniene ar putea duce la creşterea preţurilor la energie, în timp ce un atac asupra programului de cercetare nucleară al ţării ar putea şterge orice linii roşii rămase care guvernează conflictul Israelului cu Teheranul, declanşând o nouă escaladare şi riscând un rol militar mai direct al SUA. Planul declarat al lui Netanyahu de a ataca în schimb siturile militare, aşa cum a făcut Israelul după atacul iranian din aprilie, a fost întâmpinat cu uşurare la Washington.

Biden a declarat că nu ar susţine un atac asupra siturilor nucleare iraniene, iar pieţele petroliere au fost tensionate de perspectiva unui atac israelian împotriva câmpurilor petroliere iraniene. Statele din Golf au făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a împiedica Israelul să atace siturile petroliere iraniene, deoarece sunt îngrijorate că propriile instalaţii petroliere ar putea fi atacate de mandatarii Teheranului în cazul escaladării conflictului.

Petrolul a scăzut la începutul tranzacţionării după publicarea raportului. Contractele futures West Texas Intermediate au scăzut cu până la 2,9%, la 71,70 USD pe baril, după ce luni pierduseră deja 2,3%, a raportat Bloomberg.

Într-o declaraţie de răspuns la articolul din Washington Post, biroul lui Netanyahu a afirmat că „ascultăm opiniile Statelor Unite, dar vom lua deciziile finale pe baza interesului nostru naţional”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor