Netanyahu respinge propunerea Hamas de încetare a focului calificând-o drept "iluzorie". Blinken e de altă părere

Benjamin Netanyahu (Sean Gallup/Getty Images *)
D.B.
08.02.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins, miercuri, cea mai recentă ofertă a Hamas de încetare a focului şi de returnare a ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, însă secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că există încă loc de negociere în vederea unui acord, transmite Reuters.

Hamas, grupul militant palestinian care conduce Gaza, a propus o încetare a focului de 4 luni şi jumătate, timp în care toţi ostaticii ar fi eliberaţi, Israelul şi-ar retrage trupele din Gaza şi s-ar ajunge la un acord privind încetarea războiului.

Oferta Hamas a fost un răspuns la o propunere anterioară elaborată de şefii spionajului american şi israelian şi transmisă săptămâna trecută către Hamas de mediatorii din Qatar şi Egipt.

Calificând poziţia Hamas drept "iluzorie", Netanyahu şi-a reînnoit angajamentul de a distruge mişcarea islamistă, afirmând că nu există altă alternativă pentru Israel decât să provoace prăbuşirea acesteia.

"A doua zi este ziua de după Hamas. Toată Hamas. Continuarea presiunii militare este o condiţie necesară pentru eliberarea ostaticilor", a declarat el într-o conferinţă de presă, insistând că victoria totală împotriva Hamas este singura soluţie pentru războiul din Gaza, care durează de patru luni.

Dar comentariile lui Blinken, în urma unei întâlniri cu Netanyahu, au sugerat că forţarea unui acord de armistiţiu nu este o cauză pierdută.

"Există în mod clar elemente care nu sunt prioritare în ceea ce (Hamas) a prezentat. Dar vedem, de asemenea, că mai există loc de negocieri în ceea ce a fost prezentat, pentru a vedea dacă putem ajunge la un acord. Asta este ceea ce intenţionăm să facem", a declarat Blinken la o conferinţă de presă organizată noaptea târziu într-un hotel din Tel Aviv, fără a preciza care sunt aceste elemente.

Blinken s-a întâlnit marţi cu liderii Qatarului şi Egiptului, iar miercuri s-a întâlnit cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah.

Un oficial de rang înalt al Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris remarcile lui Netanyahu drept "bravadă politică" care arată intenţia liderului israelian de a continua conflictul în regiune.

Un alt oficial Hamas, Osama Hamdan, a declarat că o delegaţie Hamas condusă de un oficial de rang înalt al Hamas, Khalil Al-Hayya, se va deplasa joi la Cairo pentru discuţii privind încetarea focului cu mediatorii Egipt şi Qatar. Hamdan a îndemnat facţiunile armate palestiniene să continue lupta.

Israelul şi-a început ofensiva militară după ce militanţii Hamas din Gaza au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în sudul Israelului la 7 octombrie. Până în prezent a existat un singur armistiţiu, care a durat o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie.

Hamas propune armistiţiu în trei etape

Israelul declarase anterior că nu-şi va retrage trupele din Gaza şi nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va fi anihilat.

Dar surse apropiate negocierilor au descris Hamas ca fiind pregătită să adopte o nouă abordare, în trei etape, a cererii sale de lungă durată de a pune capăt războiului, propunând acest lucru ca temă care să fie rezolvată în discuţiile viitoare, mai degrabă decât ca o condiţie pentru armistiţiu.

Potrivit documentului de ofertă şi confirmat de surse:

* În prima fază de 45 de zile, toate femeile israeliene ostatice, bărbaţii sub 19 ani şi bătrânii şi bolnavii ar urma sa fie eliberaţi, în schimbul femeilor şi copiilor palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. Israelul şi-ar retrage trupele din zonele populate din Gaza.

* Punerea în aplicare a celei de-a doua faze nu ar începe până când părţile nu vor încheia discuţii indirecte privind cerinţele pentru încetarea operaţiunilor militare reciproce şi restabilirea unui calm total.

* A doua fază ar include eliberarea ostaticilor bărbaţi rămaşi şi retragerea completă a Israelului din întreaga Gaza.

Rămăşiţele morţilor vor fi schimbate în timpul celei de-a treia faze.

Washingtonul a prezentat acordul privind ostaticii şi armistiţiul ca făcând parte din planurile pentru o rezolvare mai amplă a conflictului din Orientul Mijlociu, care să ducă în cele din urmă la reconcilierea dintre Israel şi vecinii arabi şi la crearea unui stat palestinian.

Netanyahu respinge un stat palestinian, despre care Arabia Saudită spune că este o cerinţă pentru ca regatul să normalizeze relaţiile cu Israelul.

Israelul a încercat să captureze Khan Younis, principalul oraş din sudul Gaza. Săptămâna trecută, Israelul a declarat că intenţionează să ia cu asalt Rafah, o acţiune despre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că ar "creşte exponenţial ceea ce este deja un coşmar umanitar cu consecinţe regionale incalculabile".

Armata israeliană a declarat că a ucis zeci de militanţi în luptele din ultimele 24 de ore. Aceasta a făcut afirmaţii similare pe tot parcursul luptelor din Khan Younis, care nu au putut fi verificate în mod independent.

În Rafah, la marginea sudică a Fâşiei Gaza, unde jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei sunt îngrădiţi la graniţa cu Egiptul, trupurile a 10 persoane ucise de loviturile israeliene în timpul nopţii au fost aşezate la morga unui spital. Cel puţin două dintre cutiile învelite în giulgiu erau de mărimea unor copii mici. Rudele plângeau alături de morţi.

Bob Kitchen, vicepreşedinte pentru situaţii de urgenţă la Comitetul Internaţional de Salvare, a declarat că o mişcare a Israelului spre Rafah ar "pune capăt liniei de salvare umanitară din Egipt".

"Dacă nu sunt ucişi în lupte, copiii, femeile şi bărbaţii palestinieni vor risca să moară de foame sau de boală", a spus el.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii spun că un atac aerian israelian a ucis miercuri alte trei persoane într-o casă din Rafah. Oficialii au declarat că un ofiţer superior al poliţiei palestiniene şi membru Hamas, Majdi Abdel-Al, a fost ucis într-un atac aerian israelian asupra unei maşini care avea misiunea de a asigura securitatea camioanelor cu ajutoare în Rafah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor