Negociatorii încearcă eliberarea observatorilor OSCE

Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Un grup de negociatori au demarat eforturile pentru eliberarea celor 13 membri ai misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sechestraţi de către separatiştii pro-Rusia în estul Ucrainei.

Numărul reprezentaţilor a fost confirmat de către ministrul german, Ursula von der Leyen, precizând că misiunea este compusă din 8 observatori ai organizaţiei europene, inclusiv patru germani, şi cinci ofiţeri ucraineni, care aveau ca rol facilitarea operaţiunii.

Liderul autoproclamat al separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, i-a acuzat pe observatorii OSCE că sunt spioni NATO.

”Am arestat nişte spioni NATO... vor fi schimbaţi pentru proprii prizonieri. Nu văd nici un alt mod în care ar putea fi eliberaţi”, a declarat Puşilin.

Reprezentanţii OSCE au mai fost ţinta abuzurilor, fiind chiar sechestraţi în perioada când Rusia a anexat Crimeea.

Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, a îndemnat Rusia să coopereze pentru eliberarea ostatecilor în timpul unei discuţii telefonice cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Grupul reţinut ar face parte dintr-o misiune neînarmată de verificare militară aflată sub comanda Germaniei. Rusia a anunţat că va face toţi paşii posibil pentru eliberarea observatorilor deţinuţi.

”Rusia este un membru al OSCE şi va lua toţi paşii posibili în această privinţă”, a declarat un oficial rus.

Misiunea OSCE include observatori din Germania, Suedia, Polonia şi Danemarca.