Negociator: Moscova ar putea schimba prizonierii ucraineni cu un aliat al lui Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Moscova va lua în considerare posibilitatea de a elibera luptători ucraineni care s-au predat din oţelăria Azovstal pentru Viktor Medvedciuk, un om de afaceri ucrainean bogat şi apropiat de preşedintele Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un negociator rus.

"Vom studia această posibilitate", a declarat Leonid Sluţki, un membru de rang înalt al echipei de negociere a Rusiei privind Ucraina, vorbind din oraşul separatist Doneţk din sud-estul Ucrainei, a relatat agenţia de presă RIA Novosti.

Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un politician şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, fiind cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Putin.

El a evadat din arestul la domiciliu după invazia rusă în Ucraina în februarie, dar a fost arestat din nou la mijlocul lunii aprilie.

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ai oraşului portuar strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei, s-au predat după ce au rezistat săptămâni întregi în oţelăria Azovstal. Soarta lor este incertă, existând temeri că aceştia ar putea fi declaraţi criminali de război, judecaţi şi chiar împuşcaţi, în loc să facă obiectul unui schimb de prizonieri.

Denis Puşilin, liderul separatiştilor din Doneţk, a declarat sâmbătă că soldaţii ucraineni care au apărat uzina Azovstal ar trebui să fie judecaţi.

"Cred că un proces juridic este inevitabil: justiţia trebuie să prevaleze", a menţionat Puşilin, citat de Ria Novosti, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă la care a vorbit Sluţki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe