NATO promite Kievului sprijin suplimentar: Rusia va folosi referendumurile pentru a intensifica războiul

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (Thierry Charlier/Getty Images)

NATO îşi va intensifica ajutorul pentru Kiev ca răspuns la referendumurile "false" organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg.

Remarcile sale au venit în contextul în care, în aceeaşi zi, Moscova a lansat referendumuri în patru regiuni privind alăturarea lor la Federaţia Rusă. Măsura iniţiată de Kremlin a fost descrisă de Kiev şi aliaţii săi ca fiind un şiretlic pentru a anexa teritoriile şi a escalada războiul care durează de şapte luni.

"Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este să intensificăm sprijinul", a declarat Stoltenberg, citat de Reuters.

"Cel mai bun mod de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă, astfel încât să poată, la un moment dat, să se aşeze la masă şi să ajungă la o soluţie acceptabilă pentru Ucraina şi care să păstreze Ucraina ca naţiune suverană şi independentă în Europa", a adăugat el.

Referendumurile au generat temeri că Moscova ar putea încorpora cele patru regiuni şi apoi să prezinte atacurile ucrainene pentru a le recuceri ca fiind un atac asupra Rusiei însăşi.

"Exact pentru asta trebuie să fim pregătiţi, pentru că Rusia va folosi aceste voturi false pentru a intensifica şi mai mult războiul din Ucraina", a afirmat Stoltenberg, întrebat despre acest scenariu.

"Dar aceste voturi nu au nicio legitimitate şi, bineînţeles, nu schimbă nimic. Acesta continuă să fie un război de agresiune din partea Rusiei împotriva Ucrainei", a adăugat el.

Aliaţii NATO au sprijinit Ucraina cu arme, muniţii, alte echipamente militare şi instruire.

Referendumurile de patru zile au fost organizate în grabă, după ce trupele ucrainene au recucerit la începutul acestei luni mari porţiuni din nord-estul ţării într-o contraofensivă.

În condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, de asemenea, un proiect militar în această săptămână pentru a înrola 300.000 de soldaţi care să lupte în Ucraina, Kremlinul pare să încerce să recâştige controlul asupra situaţiei.

Putin susţine că Rusia desfăşoară o "operaţiune militară specială" pentru a demilitariza Ucraina, a o scăpa de naţionaliştii periculoşi şi a apăra Rusia de alianţa transatlantică NATO.

În plus, Moscova susţine că referendumurile oferă o oportunitate pentru populaţia din regiune de a-şi exprima punctul de vedere.

Referendumurile au fost condamnate de liderii Grupului celor şapte mari democraţii industriale (G7), susţinând că este o încercare a Moscovei de a crea un pretext "fals" pentru a schimba statutul teritoriului suveran al vecinului său.

"Nu vom recunoaşte niciodată aceste referendumuri care par a fi un pas spre anexarea rusă şi nu vom recunoaşte niciodată pretinsa anexare dacă aceasta va avea loc", au scris aceştia într-o declaraţie comună transmisă de purtătorul de cuvânt al guvernului german

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a declarat, vineri, că, în cazul în care Rusia va anexa noi teritorii ucrainene prin intermediul unor "referendumuri false", SUA va lucra cu aliaţii şi partenerii săi pentru a impune noi costuri economice severe asupra Kremlinului.

Ucraina a răspuns avertizându-şi cetăţenii că orice oficial care promovează sau organizează votul riscă o "pedeapsă cu închisoarea de la cinci la zece ani", precum şi o posibilă confiscare a bunurilor de către stat şi interzicerea angajării în anumite posturi pentru o perioadă de până la 15 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe