NASA ramine fara navete spatiale din 2010

Naveta spatiala Discovery, trasa spre hangare la 14 iunie 2008 dupa cea de-a 14-cea zi a misiunii sale
Naveta spatiala Discovery, trasa spre hangare la 14 iunie 2008 dupa cea de-a 14-cea zi a misiunii sale (BRUCE WEAVER / AFP / Getty Images)

NASA a abandonat planurile de inlocuire a navetelor spatiale americane in 2013 din cauza lipsei de fonduri si a unor probleme tehnice, au anuntat oficiali luni.

Din septembrie 2013, Agentia Spatiala spera sa poata transporta astronautii la bordul Statiei Orbitale Internationale folosind un nou tip de vechicul numit Orion.

"Am pierdut sansa de a grabi projectul Orion pina in 2013" a anuntat directorul de program Jeff Hanley la o conferinta de presa de la Johnson Space Center in Houston.

Statele Unite vor ramine fara mijloace de transport a astronautilor in 2010, cind flota de navete spatiale existente este retrasa din motive de uzura. Din 2010 pina in 2015 cind Statia Internationala va fi inchisa NASA intentioneaza ca contracteze Rusia pentru a zbura echipaje catre Statia Internationala si unele companii private pentru a cara marfuri.

NASA spera sa poata miscora intervalul de timp in care ramine fara acoperire, dar fondurile de accelerare a proiectului nu au fost aprobate de Congres.

Intirzierea va forta NASA sa renegocieze diverse contracte cu companii, pentru dezvoltarea de echipamente si servicii in cadrul programului "Constelatia”, menit sa trimita astronauti pe Luna pina in 2020.

Contractorii includ companii ca Lockheed Martin Corp, care dezvolta naveta Orion; Alliant Techsystems' ATK Launch Systems; The Boeing Co; si Pratt & Whitney Rocketdyne care va lucra la partea d epropulsare cu rachete.

Oceaneering International va dezvolta costume noi, iar SGT Inc va asigura servicii de suport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură