Musk riscă o amendă de 1,9 milioane USD pentru a pune capăt interdicţiei X în Brazilia

Elon Musk (Marc Piasecki/Getty Images)
Redacţia
01.10.2024

Curtea Supremă a Braziliei a declarat că platforma socială X, deţinută de Elon Musk, datorează o amendă de 10 milioane de reali, echivalentul a aproximativ 1,9 milioane USD, pentru a pune capăt interdicţiei sale în ţară, pe lângă o amendă separată de 3,3 milioane USD, impusă anterior de către instanţă, a raportat vineri Reuters.

X a fost interzis în Brazilia de la sfârşitul lunii august, după ce un judecător a decis că platforma socială nu a respectat ordinele legate de restricţionarea discursului instigator la ură şi de numire a unui reprezentant legal local.

Plata amenzii de 1,9 milioane USD ar permite X să „revină imediat la activităţile sale pe teritoriul naţional”, potrivit instanţei din ţară.

Platforma de socializare a declarat instanţei că a blocat nouă conturi cercetate pentru discurs instigator la ură, în conformitate cu ordinele de a nu mai răspândi dezinformări.

Judecătorul a ordonat ca activele X şi Starlink să plătească amenda de 3,3 milioane USD la începutul acestei luni, iar sursa citată a raportat că X ar putea contesta amenda de 1,9 milioane USD.

Musk a catalogat ordinele drept „cenzură” şi l-a numit pe judecător un „dictator”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor